Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тв звезди привличат деца към училището
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 08.09.2010Коментари (0)758
© Varna24.bg
Учебни пособия с изображения на популярни телевизионни герои са нещата, които привличат детския интерес, когато стане дума за подготовката за училище. Най-интересни за хлапетата се оказват Хана Монтана и Бен Тен. Талантливата тийнейджърка и супердетето се усмихват както от раници и тетрадки, така и от продукти като несесери, поставки за химикали и моливи и шишенца за вода. Не по-малко атрактивни за детските очи са и "плодови" несесерчета, имитиращи диня, банан или пък портокал и поставки, представляващи животни. Цената на първите е под пет лева, а на вторите надхвърля десет.

В първите дни на септември училищната треска все още не се усеща. Обикновено майките и татковците започват да "оборудват" активно наследниците си след 10 септември. Всеки сам си решава колко средства може да отдели, за да осигури детето си с необходимите пособия. Въпросът опира до избор и възможности. Така например докато по-обикновените тетрадки могат да се намерят на цена под 1 лев, тези с твърди корици, спирали и

т. н. могат да струват петкратно повече. Така стоят нещата и с ученическите ранички, чиято цена стартира от около 20 лева.

Цените на учебните пособия не са увеличени, твърдят търговци. По думите им не се и предвижда някакъв скок в цените. През последните години масова практика е родителите да пазаруват за училище от магазините на големите търговски вериги, в които се намира всичко на доста прилични цени, а и съществува възможност за покупка на едро. Обикновено при нас идват в края на първия учебен срок, за да набавят тетрадки за децата си по определени предмети, казват търговци от по-малки обекти. Трудно могат да се справят с конкуренцията на хипермаркетите, в които тетрадка от 60 листа с офсетова хартия може да се срещне за 0,30 лева, колкото е и доставната цена на продукта.

В по-малките обекти цената на тетрадка с офсетова хартия от 20 листа струва около 40 стотинки. Цените на тетрадките със спирала варират от 2,60 до 5,20 лева в зависимост от броя на листите. Флумастери могат да се намерят и на цена от 0,80 лева. Акварелни боички се срещат и за по 2 лева. Левче струва пластилинът. Ако искате да закупите няколко пособия накуп, трябва да приготвите поне две петолевки. Така например в търговската мрежа се срещат комплекти, включващи пастели, флумастери, моливи, бои, лепило, гума и линийка. Блокчетата се търгуват за 2,50 лева, етикети за тетрадките могат да се намерят и за 0,40 лева, а сметало - за 3,70 лева. В случай че решите да окачите в стаята на детето си карта на България, трябва да приготвите около 7,50 лева.

Не малки са и вариациите на цените на несесерите. С около 20 лева трябва да се разделите, за да закупите троен несесер на детето си, който обаче допълнително трябва да напълните. Именно такива обаче се препоръчвало да имат първолаците.

Някои учители имат прекалено много изисквания, не крият впечатленията си продавачи. Те нерядко оставали изненадани от списъците, с които родители влизали в търговските обекти. Така например педагози настоявали тетрадките да бъдат допълнително подвързани, независимо че някои от тях са с достатъчно добри корици.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: