Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Творци плашат с бойкот проекта за културна столица
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 28.10.2009Коментари (0)1482
© Varna24.bg
Да бойкотират проекта „Варна - европейска столица на културата", са готови сдруженията на писателите и художниците, ако бъдат изгонени от имота на ул. „Крали Марко" 11 -13. Творците са категорични и, че ще се възползват от всички възможни форми на протест, за да защитят „дома си". Случаят привлече общественото внимание, след като областният управител Данчо Симеонов обяви пред медиите, че двете сдружения дължат наеми за ползване на имота в общ размер около 45 000 лева. Тогава губернаторът заяви, че ако творците не си изплатят задълженията, ще трябва да освободят сградите на ул. „Крали Марко" във Варна. Симеонов представи и намеренията си да предостави имота за стопанисване на общината, като разкри и идеята си там да бъде открита детска градина или ясла.

Собствеността на имота, за който двете сдружения твърдят, че е публична общинска, позовавайки се на акт от 12 декември 2008 г., всъщност е спорна. По инициатива на общината той е деактуван като общински в края на миналата година, потвърди шефът на общинската дирекция по култура Румен Серафимов. След това обаче актът е атакуван в съда от областния управител по това време Христо Контров. Към момента делото все още не е приключило, информира Серафимов. Той също представи намеренията на настоящия губернатор да предостави имота на общината, като съдебният спор бъде прекратен. Надявам се това да се случи, а общината, в лицето на кмета Кирил Йорданов, да запази Дома на писателите и художниците, каза още Серафимов.

Последните признаха, че са в затруднено финансово положение, но не можаха да посочат колко точно средства дължат. Получихме от областна управа няколко писма с различни суми, заяви писателят Атанас Липчев. Според художниците пък, шестте ателиета трябва да плащат на месец общо около 300 лева. Наемите са прекалено високи, а помещенията са в ужасно състояние, посочиха творците. Те заявиха и намеренията си да си изплатят задълженията, след като стане ясна собствеността и след като съберат необходимите средства.

От сдружението на писателите разказаха пред медиите и за случилото се с техния дом през последните две години. Според настоящото му ръководство, ключовете за имота са били върнати в областна управа от предходното в началото на 2008 г. През миналата година е избрано ново ръководство, а в края й писателите са получили от областна администрация ключовете за имота, като се оказало, че последните не са за него.

След като най-накрая успели да влязат в къщата, творците заварили ужасна гледка. Помещенията били в отчайващо състояние, а в клубния бар бил извършен истински погром. Мястото се беше превърнало в свърталище на клошари и наркомани, разказа Липчев. По думите му, варненските писатели са вложили много, за да възстановят щетите.

Сега вече притежават офис-техника, пуснали си и интернет. С помощта на общината е възстановено издаването на вестник „Кил". Предстои и пускането му в електронен вариант в новосъздадения сайт на сдружението.

Работата в ателието е моят живот, каза пък художничката Дария Василянска. Не мога да си представя, че няма да мога да творя повече, допълни тя. Ателието й е препълнено с картини. Започнах да ги подарявам, но къде ще отидат останалите, попита тя.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 94
09.10.2014 »
11.09.2014 »
10.09.2014 »
05.09.2014 »
20.08.2014 »
18.08.2014 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Ремонти във Варна
Евровизия 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: