Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
УМБАЛ "Св. Марина" с призови позиции в национална класация за най-добрите болници
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 27.03.2019Коментари (0)1935
©
УМБАЛ "Св. Марина“-Варна  бе отличена с призови позиции в страната в рамките на Национална класация "Най-добрите болници“, която определи най-добрите лечебни заведения в 7 ключови медицински специалности на регионален и национален принцип. Според проучването, което е проведено сред  пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници, варненската "Св. Марина“ е на първо място в Североизточния регион в направленията педиатрия, УНГ, ортопедия, хирургия и кардиология, а в националната класация е оценена с първо място в направление педиатрия и второ място в направление УНГ. Изследването, което е проведено от независимата агенция IQVIA, е оценило лечебните заведения по редица критерии - технология, специализация, персонал и качество на услугите.

"Това проучване и наблюдение ще даде по-голяма прозрачност и яснота за пациентите в кои лечебни заведения се изпълнява качествена медицинска помощ“, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Наградите бяха получени на церемония в София от проф. д-р Силва Андонова, директор лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ "Св. Марина“.

Здравната система в България, въпреки предизвикателствата, успява да отговори на нарасналите изисквания на обществото от медицински грижи. Около това мнение се обединиха лекари и мениджъри на болници в страната, по време на обявяване на резултатите от Национална класация "Най-добрите болници“. Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров здравеопазването има нужда от нова рамка на финансиране, която да подсигури някакви критерии за качеството. От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че всяка година Столична община дофинансира с между 8 – 10 млн. лв общинските болници.

Допитването показва, че за 90% от пациентите водещ фактор при избора им на лечебно заведение е компетентността на медиците. За 48% най-важното е процедурите и методите на лечение в избраната болница, а за 37% ключово за избора е апаратурата. Изследването сред 2185 респонденти сочи, че 36,4% от жените в България попадат в болница поради акушеро-гинекологични причини. Пациентките с висше образование посещават гинеколог по-често от тези с основно - 21% срещу 16%. 22,9% от жените биват хоспитализирани в отделения по "Ендокринология“, а 9,9% попадат в отделения по "Хирургия“.  

При мъжете посещението при хирург е основа причина за хоспитализация - 19,7%. 12,6% от мъжете пациенти са приети в отделения по "Ортопедия и Травматология“, докато при жените този дял е 5,9%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: