Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
УМБАЛ "Св. Марина" със загуби за близо 28 000 лв. от неосигурени пациенти
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 08.03.2019Коментари (0)3612
©
Пациенти без здравни осигуровки са се пробвали да измамят счетоводството на "Пирогов“, като при изписването са представяли фалшиви бележки от НАП за погасени осигуровки със задна дата. За това съобщи пред "Монитор“ изпълнителният директор на болницата по спешна медицина проф. Асен Балтов. Върху бланката е сложен и зелен объл печат от агенцията. С тях лесно може да бъде измамен служител, който не всеки ден борави с такива документи, поясни проф. Балтов.

По думите му шест са опитите за такава измама в "Пирогов“ през миналата година. Това означава, че не ги фалшифицират пациентите, а някой им ги продава, разясни още проф. Асен Балтов.

Според него измамниците се надяват да минат метър заради латентния период от няколко седмици, в които заплатените накуп здравни осигуровки със задна дата не излизат веднага като платени в електронната система.

Проф. Балтов е категоричен, че системата трябва да се коригира по такъв начин, че да няма подобни луфтове, в които да се промъкнат некоректните длъжници към здравната система.

Над половин милион лева са натрупали от лечението на такива болни най-големите университетски болници в страната. Само на четири от тях задълженията, натрупани от лечението на здравно неосигурени, възлизат на 587 640 лева. Става въпрос за "Пирогов“, Университетската болница "Света Анна“ в София (бивша Окръжна), варненската "Света Марина“ и Университетската болница в Бургас.

23 млн. лв. са задълженията на болница "Пирогов“ за миналата година, от тях 11 милиона са просрочени. 537 социално слаби пациенти са се лекували през 2018 г. в спешната болница.

За 163-ма от тях е платила Агенцията за социално подпомагане тъй като те са отговаряли на критериите за бедност и не са имали никаква собственост. Това става с попълване на декларация, която се проверява, преди да бъдат изплатени сумите на лечебните заведения. Други 78 човека са си заплатили лечението. 296 човека обаче са се лекували за сметка на "Пирогов“, като болницата не е получила нито лев.

Опитваме се да завеждаме съдебни искове, за да ни заплатят поне лечението, особено когато е по-скъпо, но процедурата е продължителна, казва проф. Асен Балтов. Оказва се, че немалка част от тези, които са попълнили декларации като социално слаби и пишат, че нямат доходи и собственост, всъщност притежават жилище, автомобил или друга собственост, което вече ги изважда от графата на социално слабите, поясни директорът. Той допълни, че в такива случаи срещу лъжците, които се опитват да минат метър с плащането на лечението, се завеждат съдебни дела.

Към момента болницата е завела 17 дела срещу такива хора. По думите на проф. Балтов към момента все още няма приключило и спечелено дело за хора, които са се опитали да завлекат "Пирогов“ през миналата година.

По груба сметка от лечението на здравно неосигурени болницата е загубила не по-малко от 450 000 лева.

Голяма част от загубите са от клошарите, тъй като те са с много заболявания, повечето хронифицирани, голяма част от тях са с тежки измръзвания, каза още проф. Асен Балтов. Повечето от тях се водят, че нямат нищо, но имат апартамент или кола, но животът им на улицата е в резултат на психично заболяване, допълни той.

934-ма са били хоспитализираните здравно неосигурени в УМБАЛ "Света Анна“ през 2018 година. За 2017-а те са били 784-ма, което прави годишен ръст от 150 човека.

106 от тях са избягали преждевременно преди изписването, за да не си платят лечението. Платили са си само 11 човека. От 934-мата здравно неосигурени 11 са си платили на касата, а 817 човека са възстановили здравноосигурителните си права или разходите по лечението им са поети от Агенцията по социално подпомагане.

Най-често от болницата бягат майки, родили преди няколко часа, и жени с патологична бременност. Те си тръгват кървейки, от страх да не ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно дори за здравно неосигурените, някои от тях се връщат.

За да не бягат заразните, инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и от там, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.

Дълговете на Университетската болница в Бургас за миналата година са около 13 млн. лв., като са намалени от 15 млн. лв., натрупани в последните близо 20 години. Просрочените са 10 млн. лв., те са намалени от 12 млн. лева.

През миналата година там са лекувани по спешност 150 души здравно неосигурени. Похарчената от лечебното заведение сума за тях възлиза на 50 000 лева. Тези, на които роднините са платили терапията, се броят на пръсти. Бягствата от болницата преди изписването са честа практика, целта е да не си платят лечението, казаха от лечебното заведение.

През миналата година Университетската болница "Света Марина“ във Варна е загубила от лечението на хора без осигуровки 27 640,58 лева. През 2018-а там са лекувани 307 здравно неосигурени. От тях са внесли пропуснатите осигуровки и са възстановили здравноосигурителните си права 136 човека. Категоризирани като социално слаби са 118 пациенти. През м.г. са заведени 19 дела срещу лекувани пациенти без здравни осигуровки, които не са платили лечението си.

УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна, е приключила 2018 г. с 8 393 000 лв. задължения. Към 31 декември лечебното заведение няма просрочени задължения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: