Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Убиецът на балетиста: Изключително много съжалявам, че отнех човешки живот
Автор: Стоян Маджиров 14:36 / 17.05.2019Коментари (0)2951
© bTV
Варненският апелативен съд ще обяви в установения от закона двумесечен срок решението си по въззивното наказателно дело срещу Петър Здравков, който обжалва 6-годишна присъда на Окръжен съд – Варна, произнесена по реда на съкратеното съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт.

Първата съдебна инстанция го призна за виновен затова, че на 10 септември 2018 година, във Варна при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Чикалов. Подсъдимият управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност, след употреба на кокаин и канабис. Неправоспособният Петър шофирал по бул. "Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След пътнотранспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.

През декември миналата година Окръжен съд - Варна му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета до 6 години затвор при първоначален общ режим.

Днес защитата на Петър настоя пред апелативната инстанция да намали размера на присъденото наказание с аргумента, че присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива. Според тях първоинстанционният съд е трябвало да установи наличие на съпричиняване на сблъсъка, както и многобройните смегчаващи вината обстоятелства като младата възраст на Петър, изразеното съжаление и критично отношение, както и чистото му съдебно минало.

"Изключително много съжалявам, че отнех човешки живот“, каза подсъдимият в последната си дума пред съда.

Съвсем различно бе становището на представителя на Апелативна прокуратура. Той се солидаризира със жалбата на майката на загиналия Мартин, която настоява Апелативният съд във Варна да присъди максимално предвидения от закона размер наказание за това престъпление. Според прокурора, в този казус превес имат изключително много на брой отегчаващи вината обстоятелства, сред които предходно административно наказание затова, че Петър управлявал автомобил без да има правоспособност. Независимо от това той продължил да кара автомобил, след употреба на забранени от закона вещества, без очила, въпреки, че имал проблеми със зрението и с несъобразена скорост. След сблъсъка тялото на Мартин е летяло 35 метра, припомни обвинението. Въпреки, че Окръжна прокуратура не е протестирала първоинстанционната присъда, днес представителя на Апелативна прокуратура подчерта в заключение, че с оглед на изключително многобройните отегчаващи вината обстоятелства намира, че искането на близките на загиналия балетен артист за определяне на максималния размер за наказание е справедливо.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2-месечен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 39
11.02.2020 »
12.11.2019 »
26.06.2019 »
17.05.2019 »
16.05.2019 »
14.12.2018 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: