Ученици направиха филм за Левски по идея на варненска гимназия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:11 / 10.01.2018
1336
Ученици от Петрич и тяхната ръководителка Здравка Трайкова спечелиха първо място в Националния конкурс "180 години Васил Левски, 180 години - безсмъртие", организиран от І ЕГ и РУО-Варна в края на миналата година. 

Младежите заслужиха призовата позиция с филма си, посветен на Апостола. Проектът е озаглавен "Аз съм Лъвский", съобщава Черно море. 

Сценарист е учителката по български език и литература Здравка Трайкова. "Реших да използвам автентични думи и посветих доста време на това да разглеждам съхранени документи и писма", разказва тя пред водещия на предаването "Минути за култура" по телевизия "Черно море" - Кирил Аспарухов. "Направихме възстановка на различни моменти от живота на Левски, акцентирахме върху взаимоотношенията му с неговите близки и съратници, както и върху собствения му поглед към самия себе си и решението му от монах да се превърне в бунтовник" - допълва Здравка Трайкова. 

"Беше изключително преживяване подготовката на филма. Снимахме в село Голешево, което се намира в община Сандански, тъй като в него е запазен автентичният дух от времето на Възраждането. Учениците откликнаха с голяма радост на идеята да направим филм за Левски. Те са много талантливи и отговорни и обичат да се ангажират с родолюбиви каузи, имат отношение към българската земя, към историята и езика" - завърши учителката.

Ролята на Левски във филма се изпълнява от 11-класника Борислав Коконов. "Изключително трудно е да се пресъздаде този образ, защото ако не се изиграе по най-добрия начин, може да се стигне до принизяване. Не си позволих никакви импровизации, придържах се строго към сценария. Това, което запомних от образа на Левски е, че не трябва да се предаваме и в най-трудните моменти, трябва да сме заедно и да се подкрепяме", казва Борислав Коконов. Сред актьорите във филма е и Валентин Кузманов. Той влиза в ролята на бунтовник.На въпрос срещу какво би се разбунтувал той самият днес, Валентин отговаря: "Не съм съгласен с процеса на масова емиграция и това как хората толкова лесно се отказват от родината си, за която хора като Левски са дали живота си. Не мога да повярвам как хората днес оставят род и семейство заради материализма". "Образът на Левски ми повлия най-силно с чувството за дълг към родината", обобщава младежът.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).