Ученици от Хуманитарната гимназия получиха първа награда от БАН

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:39 / 28.11.2016
1283
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Младежи от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" получиха първа награда от ученическия институт към БАН. Децата и тяхната учителка Елеонора Николова са разработили проект във връзка с носиите, характерните особености, знаците и символите във варненското село Аспарухово (Ченге). 

С презентация по темата учениците от Хуманитарната гимназия се включиха в 21-ото издание на националната конференция "България в световната история и цивилизация - дух и култура". Това съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град" Даниела Василева - организатор на проявата. "Децата направиха една много интересна презентация, която развълнува аудиторията. Представиха темата от различни гледни точки и се включиха много добре в направлението "Памет за рода и произхода", което беше една от подтемите в конференцията. Щастливи сме от тяхното включване, защото това е една от посоките в които работим - да привличаме повече млади изследователи, за да има приемственост в дейността ни" - каза Даниела Василева.

Над 30 анализатори на българската история, духовност и култура се включиха във форума, който се проведе събота и неделя в зала "Пленарна" на община Варна. Бяха представени и някои нови проучвания, свързани с древната цивилизация по родното Черноморие.

Докладите са качени в текстови и видео формат на сайта на конференцията. Предстои издаването и на хартиен сборник. "С нашата конференция целим да подхранваме интереса на българина към родовата му памет. В последните години се наблюдава известен подем в това отношение", отбеляза Даниела Василева.

Според младия историк и етнограф Росен Гацин читалищата са едно от местата, в които трябва да се съхранява родовата памет. Той разкри, че в читалището в Белослав, на което е председател, се работи по сформиране на Музей на родовата памет. Росен Гацин цитира писмо на Марин Дринов, в което той съветва: "Събирайте старите вещи и ги слагайте на сигурно място", като има предвид читалищата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).