Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от СУ "Гео Милев"- Варна участваха в забавен интердисциплинарен урок
Автор: Пламена Николова 11:49 / 19.03.2021Коментари (0)3275
©
Ученици от СУ "Гео Милев“- Варна участваха в интересен и забавен интердисциплинарен  урок на тема  "Физиката и математиката в музиката“. Той е част от дейностите по  проект "STEAM в музиката“,   по програма "Еразъм+“ и е подготвен от трима учители:  Сениха Талиб - физика, Николинка Василева- математика и  Виолина Трайкова -  музика. Целта на урока е да  се покаже   връзката на музиката с физиката при изучаване на понятието звук, приложението му в музиката, както и връзката с математиката. 

Основата на STEAM  обучението е  да  се преподават учебните дисциплини не като отделни  предмети, а да  се  интегрират в  обучение, базирано на реално приложение и опит.

Подготовката започна още с изработването от учениците на коледни камбанки, които послужиха като основа на проведените опити и демонстрации. 

С помощта на учителите по физика и музика  учениците дефинираха  качествата на звука и установиха връзката между обема на въздуха в камбанките  и височината на тона.

За да  докажат направените изводи, децата разполагаха с кутии с форма на правоъгълен паралелепипед, тяло за което вече са учили, и   торбички с пясък, сол, дребни   и по-едри камъчета, които бяха подготвени от учителя по математика.

Как да пресметнат  обема на различни форми,  които не се изучават в училище, децата се досетиха сами. Те  напълниха своите камбанки с пясък или сол, изсипаха съдържанието в кутии, направиха  необходимите измервания и намериха вместимостта на   камбанките.

Последваха демонстрации с различни музикални инструменти, за да се провери  зависимостта между  височината на тона и  големината на инструмента.

Децата участваха с особено желание и внимание в урока. А на финала се забавляваха  като изработиха "телефон“ от картонени чаши и конец,  като за пореден път се убедиха в изводите за разпространение на  звука, до които достигнаха чрез различни опити.

           Екипът по проекта използва всяка възможност за работа  с учениците, когато те са в училище, което повишава тяхната мотивация  и желание за учене. Задачата, по която работят сега участниците в проекта е създаването на  мисловна карта на български учен- жена.Такива карти за свои учени изработват  и останалите ученици от партньорските училища  по проекта - Естония, Италия, Полша и Унгария. На всички участници в проекта предстоят още много интересни занимания, в очакване пандемията да приключи и те да се срещнат със своите връстници от Европа.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: