Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от Варна повод за национална гордост през 2018 г.
Автор: Пламена Николова 10:18 / 08.01.2019Коментари (0)4492
©
Нашенци чупят рекорди на "Гинес" и подлудяват света, пише "България Днес". 

Господ пак си е българин! Доказателство за това, че не ни е забравил, са десетките постижения на духа и силата, които нашенци не спират да поставят. През последните 12 месеца за пореден път българите затвърдиха позициите си сред най-изобретателните хора на света! Представяме ви най-добрите постижения с печат "Made in BG", от които може само да се гордеем с произхода си.

Човекът амфибия Яне Петков подобри рекорда на Гинес за плуване със завързани крайници и преодоля 3380 м. Феноменалното си изпълнение 64-годишният българин направи за близо 3 часа във водите на Охридското езеро в Македония. Постижението му е изключително, защото Петков плува в чувал за разлика от предишния рекордьор - индиеца Гопал Карви. По време на опита Петков бе следен от медицински и спасителни екипи. Пред "България Днес" той споделя, че през първия километър нямал сериозни трудности, но след това едното му коляно блокирало. Тогава изпитал най-големите проблеми. На финалната права Петков буквално влачил тялото си. Споделя, че единственото, което го е крепило, е вътрешен глас, който го напътствал да продължи до края. Следващото изпитание пред българина е да измине 3,5 км, което вероятно ще стане през следващата година. Интересен факт от биографията му е, че през 2017 г. Петков е първият човек, преплувал река Дунав в чувал.

Повод за гордост имаме и при най-малките! В началото на годината два екипа ученици от Варна спечелиха първо място на международен конкурс на НАСА. В състезанието взели участие 10 000 ученици от цял свят, а темата на проектите трябвало да бъде относно космически колонии.

Първият от наградените екипи е от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в морския град. Проектът на дванайсетокласниците се казва "Уни Спейс" и предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата.

Втората група българчета, спечелили първо място, е от гимназия "Екзюпери" от Варна. Проектът на единайсетокласниците се казва "Дийп Спейс" и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система. Българчетата били поканени в централата на НАСА в Лос Анджелис, за да представят успешните си проекти.

Българин е замесен и в създаването на най-бързата кола в света! Александър Алексиев е част от екипа, проектирал автомобила, като неговата задача била да даде облик на возилото. Моделът "Макларън Спийтейл" се задвижва от 1050 конски сили и развива скорост от 402 км/ч. Ексцентричната машина струва 2,1 млн. лв. и е направена само в 106 екземпляра, всички до един капарирани.

Компютърни специалисти изобретиха печка без дим. Живко Стефанов и Стойно Калвачев създали творението си в гараж в Хисаря и му дали името "Ракетна печка". Разликата между нея и стандартните отоплителни уреди е, е че тя има специална горивна камера, която развива 800 градуса по Целзий. По този начин дърветата се изгарят по-ефективно, а количеството вредни емисии значително намалява. Иновативната машина може да се използва както за отопление, така и за готвене. Изобретението е изключително практично за джоба на българина, тъй като позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва. Печката вече има милиони фенове по света, а износът в чужбина достига до 16 държави.

Българка разби на пух и прах световния рекорд по йога. Таня Ценова бие постижението, записано в "Гинес" още с първата си тренировка. Тогава тя издържа 3 минути и 11 секунди, а рекордът бил само 2 минути и 27 секунди. Така с много тренировки нашенката детронира всички участници в тази категория, като застава в поза "скакалец" за цели 21 минути и 26 секунди. Пред вестника красавицата споделя, че могла свободно да говори по време на изпитанието и дори да издържи повече от 21 минути.

143 децибела е най-мощният глас в света. И той принадлежи на българка. Смиляна Захариева постави рекорда през септември, а специалисти от "Гинес" дошли лично да измерят силата на гласа й. За постижението българката изпяла песента "Излел е Дельо хайдутин". Невероятното изпълнение достига изумителните 143 децибела, с които тя надскача себе си с близо 14 децибела. През януари ще излезе официално становището от централата на Гинес, като дотогава най-силен остава глас със сила от 110 децибела. Захариева споделя, че условията на екипа на "Гинес" били изключително сложни. Измервателният уред бил на два метра и половина от Смиляна и на метър и половина височина от земята. А постижението щяло да се зачете само ако задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: