Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от Варна празнуват Китайската нова година
Автор: Пламена Николова 11:22 / 04.02.2020Коментари (0)1582
©
Младите почитатели на китайската култура от Варна ще се съберат в Grand Mall, за да отбележат заедно началото на Китайската нова година, съобщиха от пресцентъра на търговския обект. В пъстрата културна програма на 8 февруари се включват варненските училища с преподаване на китайски език СОУ "Св. Климент Охридски", СУ "Димчо Дебелянов", ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, IV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри. Учениците в тези училища учат китайски под ръководството на преподавателката Ту Личин, или както всички я наричат – Лиса, специалист по преподаване на китайски език на чужденци. Специално за събитието в морския град пристигат и студенти и преподаватели от Институт "Конфуций“ във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“.

Събитието е с вход свободен и е отворено за всички, които искат да обогатят знанията си за една от най-старите световни култури. В програмата ще прозвучат вокални изпълнения на варненските ученици на Лиса от Четвърта езикова гимназия и Пета гимназия. Ще ги последва демонстрация на възпитаниците на у шу клуб "Шън Лун“, традиционни участници в събитията на общността от приятели на китайската култура във Варна. Самата Лиса ще поднесе свое изпълнение на музикалния инструмент хулусъ (Hulusi ). Това е традиционен китайски музикален инструмент с необичайна форма - използва малка кратунка и три успоредни флейти, за да пресъздаде сложна тоналност с характерно меко звучене. Името на инструмента е показателно - състои се от две части: Hulu, което означава кратунка, и Si – коприна, което се отнася за мекото звучене. 

Ефектна демонстрация ще направи клуб BDS, Винг Чун – България. Винг чун е бойно изкуство с над 300-годишна история, създадено и развито в Китай. Във винг чун се използва едновременност на нападението и защитата - защитата е нападение и нападението е защита. Силата на противника се обезврежда и се използва срещу него с контраудари, които са едновременно нападащи и защитни. Стилът е придобил най-голяма популярност миналия век в лицето на гранд майстор Ип Ман. Най-известният му ученик е Брус Лий. Други известни личности, трениращи винг чун, са Джаки Чан и Робърт Дауни Джуниър. Винг чун е особено ефективен при близък бой и има пестеливи движения, устойчиви пози и практична насоченост, като техниките му са построени на желязна логика. Определящ елемент за винг чун стиловете са верижните удари. Един опитен винг чун боец може да изпълни до осем удара в секунда. В зависимост от целта на ударите и боеца, те са с юмрук, пръсти или с ръба на ръката. Винг чун не се противопоставя на силата на агресора, а я преобразува, връщайки я към него, което дава тотално ново разбиране за човешките възможности. 

Ще видим и изпълнение на преподаватели - доброволци от Институт "Конфуций“ -  Велико Търново.  

Китай е прочут със своите акробати. Полуфиналистката от последното издание на тв формата "България търси талант“ – малката Адриана Хаджитенева, ще пренесе публиката в атмосферата на акробатичното шоу.

Мнозина за чували за майстор Шън Вей. Докторът има свой кабинет в Двореца на културата и спорта. Той е виден майстор на тай чи и заедно със своите възпитаници наскоро дори засне кратък боен филм на тази тема. Бавните и красиви форми на тай чи ще сложат край на новогодишния концерт на китайската култура. 

Уъркшоповете на доброволците от Институт "Конфуций“ - Велико Търново, ще запознаят гостите с традиционни китайски изкуства, калиграфия, връзване на възли, изрязване на хартия и други умения.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: