Ученици от Варна ще наблюдават метеорния поток Персеиди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:56 / 12.08.2011
3977
Ученици от Варна ще наблюдават метеорния поток Персеиди от обсерваторията в Аврен. Това каза Свежина Димитрова директор на НАОП "Н. Коперник" в града. Тя добави, че между 12 и 15 ученика заминават тази вечер в обсерваторията, заедно със своите преподаватели, за да наблюдават красивото астрономическо явление. По думи на Димитрова учениците са избрали обсерваторията в Аврен, тъй като днес има пълнолуние и наблюдаването на потока ще е много трудно, тъй като светлината ще пречи. В наблюдението са включени най-добрите ученици по астрономия от Варна, тъй като техните доклади ще бъдат включени в младежката конференция посветена на астрономията, която ще се проведе през април. Освен доклади децата ще правят и заснемане на природния феномен, а след това ще обработват информацията със специален софтуер.

По отношение на метеоритния поток Свежина Димитрова заяви, че това е едно удивително космическо явления, което е изключително красиво. По думите й днес всъщност ще бъде и максимумът. За самите персеиди Димитрова посочи, че това е богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Най-ярките метеори се наричат "булиди", които оставят в небето бели следи. Очаква се на час да се виждат по около 70 метеора.

Директора на обсерваторията във Варна посочи, че няма никаква опасност за земята и подчерта, че често метеорите се бъркат с метеоритите.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).