Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици пресъздадоха съдебен процес в Окръжен съд – Варна
Автор: Пламена Николова 13:39 / 14.06.2022Коментари (0)1392
Десетокласници от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ участваха във възстановка на наказателен съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Варна по Образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури, съобщиха от пресслужбата на съда.

За учениците от специалност “Съдебна администрация", симулираният съдебен процес беше финала на тяхната учебна практика, проведена през последните месеци в съдебните институции във Варна.

Те разиграха реален случай на опит за убийство чрез намушкване с нож, в следствие на конфликт между две жени. Младежите проявиха отговорност и желание, като успешно пресъздадоха всички етапи в съдебното производство, включително и постановяване на съдебен акт. Теодора Филева облече съдийска тога и прие да стане председател на състава, а Красимира Близнашка и Виктория Тодорова бяха съдебни заседатели. Червената прокурорска тога облече Денис Руфиева, а Маноела Николова водеше съдебния протокол от заседанието. Ролята на подсъдимата се престраши да поеме Борислава  Георгиева, а пострадалата се изигра от Вяра Христова. Нейният адвокат беше Любомир Дачев. Защитник на подсъдимата стана Александра Янкова. Доника Колева и Деница Георгиева участваха като свидетели в процеса, а Мила Янакиева и Ивайла Тодорова като вещи лица, съответно съдебен лекар и психиатър.  

Тричленният съдебен състав произнесе присъда – 9 години затвор при първоначален строг режим, като отчете младата възраст и чистото съдебно минало на подсъдимата, както и доброто й процесуално поведение.

 Съдия Яна Панева от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна похвали десетокласниците, които успяха да се подготвям само за седмица интензивни репетиции, както и да се справят паралелно с учебните часове и участията си в състезания.

"На учениците им беше много интересно, а влизайки в ролите, успяха да научат повече за съдебната система и механизма по който се гледа един наказателен процес. Вярвам, че ще помнят дълго гостуването си в Окръжен съд – Варна и така по- лесно ще свързват изучаваната теория с практиката“, сподели съдия Панева след края на симулирания процес. 

Десетокласниците получиха специални грамоти за активното участие и отлично представяне във възстановката на съдебния процес и си направиха снимки за спомен в съдебната зала със своя ментор - съдия Панева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: