Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици проведоха съдебен процес в Окръжния съд по мотиви на роман на Балзак
Автор: Стоян Маджиров 11:03 / 23.05.2019Коментари (0)1699
©
В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Окръжен съд – Варна беше домакин на открит урок по история и литература по мотиви на романа на Балзак "Дядо Горио“ проведен като съдебен процес. Учениците от 9“а“ клас на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов“- Варна бяха посрещнати от съдия Иваничка Славкова – зам. председател на Варненски окръжен съд и ръководител на "Наказателно отделение“. Тя ги запозна със спецификата на делата гледани от ВОС, мястото на институция в съдебната система, като отдели внимание на престъпления в транспорта и по-специално на престъпленията завършващи със смърт при пътни произшествията.

Сред разговора със съдия Славкова, деветокласниците облякоха тоги и много умело влязоха в ролите съдия и прокурор, други бяха съдебни заседатели, свидетели и адвокати, за да разиграят съдебен процес по мотиви от произведението на Балзак. Съдебният състав от ученици призна за виновни синовете на дядо Горио в злоупотреба с бащината любов, с която двамата са били благословени. Съдът отчете и вината на бащата, който при забогатяването си е изградил собственото си щастие и това на синовете си върху нещастието на много хора, които са гладували и купували многократно по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за трагедията му, като дядо Горио е понесъл своето наказание, защото няма по-голяма болка и наказание от това, човек да осъзнае, че е прекарал живота си в заблуда и са го използвали.

В края на заседанието деветокласниците от ПГГСД "Николай Хайтов“- Варна отправиха призив към всички присъстващи в залата: “Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикателството да изпитаме любовта си към тези, които са ни създали. Нека не се интересуваме само от това, което можем да получим, а от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че начинът, по който се отнасяме към родителите си в настоящето, ще определи начина, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас“.

Съдия Славкова уточни с усмивка, че при разгледания казус може да има само морална присъда, но според Наказателния казус злоупотребата с бащина любов не е престъпление.

След края на делото всеки от учениците получи удостоверение за участие в образователната програма "Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС, както и екземпляр от действащата Конституция на България.

През учебна 2018/2019 година до момента в двата образователни проекта на ВОС "Час по правосъдие“ и "Отворени съдилища и прокуратури“ са участвали съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в програмите е доброволно и безвъзмездно, като до май са обхванати над 700 деца.

Чрез беседи, които се провеждат в учебните часове или при посещения в съда, магистратите запознават децата с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. Целта на образователните програми е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: