Ученици разиграха съдебен процес във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:53 / 22.11.2017
1471
Административният съд във Варна посрещна за десети пореден път гражданите, които искат да се запознаят по-отблизо с работата на съда. Основна част от гостите, които уважиха Деня на отворените врати в съда, бяха ученици и студенти. Инициативата е в изпълнение на годишната програма на ВСС за повишаване правната култура на гражданите и запознаване обществеността с дейността на органите на съдебната власт,.

В рамките на Деня на отворените врати Председателят на съда - съдия Тинка Косева се срещна със студенти, специалност "публична администрация", от Икономически университет - Варна, като ги запозна с историята и функциите на Административен съд - Варна, видовете разглеждани дела, възможностите за предоставяне на съдебно-административни услуги, спецификата на работа на магистратите, правилата за посещение в съда.

Студентите наблюдаваха с интерес представянето от Председателя на начина за разпределяне на постъпилите в съда дела на принципа на случайния подбор. След срещата с ръководителя на съда, студентите разгледаха съдебните зали и службите, срещнаха се със съдебни служители и бяха запознати с начина на организация на работата в съда.

С особено голям интерес премина и представянето на открития урок - разиграване на съдебен процес, от ученици от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", с които съдът работи за втора учебна година по Образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Прокурор, вещо лице, адвокат, юрисконсулти от Митница - Варна и от дирекция ОДОП при ЦУ на НАП - Варна разясниха на участниците в симулативния учебен процес, каква е спецификата на тяхната работа, какви са предизвикателствата пред тях и каква е ролята им в съдебните процеси. Подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, както и срещата с юристите спомогна за повишаване откритостта и доверието към институциите през призмата на правните професии, чрез запознаване на подрастващите с работата им. Гости на представянето на симулативния учебен процес бяха студенти от Икономически университет - Варна и ученици от СУ "Димчо Дебелянов", с които съдът също ще работи през тази учебна година по Образователната програма. Днес, 22 ноември от 14.00 ч. студенти от Икономически университет, в изпълнение на съвместния ни договор за сътрудничество, ще посетят заседанието на адм. дело №2369/2017, след което ще го обсъдят със съдията - докладчик по делото. 

До края на вчерашния работен ден вратите на съда бяха отворени за граждани, желаещи да се запознаят със съдиите и служителите и да получат информация за органа на съдебна власт.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).