Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици се срещнаха със съдии от Административен съд – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:17 / 21.02.2019Коментари (0)2270
©
Срещите на единадесетокласниците от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски“ със съдии от Административен съд – Варна продължават и през настоящата 2019 година. Интересът на младите хора към актуалната тема за наркотиците бе предмет на лекцията на съдия Янка Ганчева. Като съдия с опит и в наказателните дела, Янка Ганчева разясни на учениците рисковете и последиците при употребата на наркотични вещества. Сподели за случаи от нейната практика по дела, в които съдопроизводството е свързано със засаждане, отглеждане и разпространение на наркотични вещества. Обърна внимание на младите хора за опасностите от употребата на наркотични вещества при управление на МПС, при посещението им на нощни заведения, при опитите им да си "изработят“ сами от различни съставки вещество с наркотично въздействие.

"Не се изкушавайте да опитвате наркотични вещества, защото водят до пристрастяване и е много трудно след това да се освободите от наркотичната зависимост.“ – сподели съдия Ганчева. Срещата със съдия Янка Ганчева премина при голям интерес от страна на учениците. "Какъв е най-странният случай, който сте запомнили като съдия; кое е най-тежкото престъпление, което сте разглеждали?“ -  и други въпроси зададоха младите хора и получиха изчерпателни отговор.

За професията "съдия“ и изискванията, които има към тези, които са посветили живота си на тази кауза, говори пред учениците съдия Марияна Ширванян. Тя даде множество примери от своя опит и личен живот за това, как освен образователния ценз, който е нужно да има един съдия, е много важно да спазва определени нравствени норми както в общуването, така и в цялото си поведение. И да обича своята професия, защото тогава тя се превръща в кауза и помага на обществото и хората.

"За да си добър съдия – отбеляза съдия Ширванян – е нужно освен всичко, да обичаш да четеш и да разширяваш своя кръгозор, защото съдията непрекъснато е поставен пред предизвикателството да решава дела с нова и различна материя, с казуси от най-различни сфери на живота. Както и с готовността да прочита огромен обем от материали.“ Отговорност, висок морал и култура, не само в правното познание, са основни качества, които трябва да притежава  един съдия – това подчерта магистрата. С висока активност от страна на младите хора премина срещата на съдия М. Ширванян във ВТГ. "Дали има ограничения за поведението и за членовете на семейството на един съдия; правили ли сте отводи по дела и защо; имали ли сте проверки от висшестоящи органи на Вашата работа?“ – бяха част от въпросите, които вълнуваха младите хора.

Като интересни, полезни и обогатяващи, определи срещите с магистрати преподавателят по право във ВТГ "Г. С. Раковски“ г-жа Зорница Любчева. Лекциите на съдии по Образователната програма на ВСС продължават и през месец март, като предстоят и други съвместни форуми до края на учебната 2018/2019 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: