Ученици във Варна ще получават 90% от минималната работна заплата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
14:35 / 16.09.2016
11162
Бивши и настоящи ученици от
ПГГСД "Н. Хайтов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
18 ученици от XI клас от професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" започват дуално обучение - обучение чрез работа. Те са с професия "Организатор в дървообработването и производство на мебели", специалност "Мебелно производство". Навършили са 16 години и са заявили писмено своето желание, както и са предоставили съгласие на родител.

Учениците ще получават 90% от минималната работна заплата, като 70% от формираната сума са осигурени от бюджета на Община Варна, а останалите 30% от фирмите - работодатели. Това стана ясно на съвместна пресконференция с участието на директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, директорът на Регионалния инспекторат по образование Венцислава Генова, директорът на гимназията Мария Георгиева и представители на три от шестте фирми, които се включват в проекта, занимаващи се с мебелно производство, мека мебел, тапицерия, производство на изделия от дърво и др.

В гимназията има условия за въвеждане на дуалното обучение. Учениците ще учат три дни в седмицата, а в останалите два дни ще работят в реална работна среда, използвайки съвременни машини и технологии за производство, обясни директорът на гимназията.

Училището стана общинско след влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование от 1-ви август т.г., припомни Лилия Христова. Тя заяви още, че двете гимназии - "Н. Хайтов" и "Д-р Иван Богоров", са включени в програма "Региони в растеж" и освен обновяване на училищните сгради е предвидено да бъдат направени и оборудвани кабинети за практическо обучение на учениците.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).