Учениците от Варна се връщат в училище от утре!

Автор: Пламена Николова
Коментари (59)
12:05 / 11.03.2020
16517
Учениците от Варна и областта се връщат в училище от утре, научи Varna24.bg.

Решението за възстановяване на учебния процес бе взето след заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна днес.

"Остава строгият сутрешен филтър в детските ясли и градини. Дали сме указания да се избягват свижданията в лечебните заведения и да не се провеждат извънкласни мероприятия в училищата. Отделно си остава в сила заповедта на министър Вълчев за забрана на всички масови мероприятия. Родителите трябва спокойно да обясняват на децата си за ситуацията с коронавируса, без да се насажда паника и психоза. Нужно е самите деца да добият култура и убеждение, че трябва да спазват строга лична хигиена, да мият ръцете си често, да си носят дезинфекциращ гел или други средства за лична хигиена", обясни за медията ни д-р Янка Драганова от РЗИ-Варна. 

Все още много родители във Варна са притеснени, че опасността от заразяване с грип тип Б не е преминала напълно и има много болни деца, които може да се върнат недоизлекувани в училище и да заразят здравите. 

"И двете ми деца изкараха тежкия грип. Въпреки, че вече сме добре, имунната им система е много слаба след всички антибиотици и медикаменти, които се наложи да вземем. Затова се страхувам от завръщането в училище. Естествено е да сме притеснени и около случващото се с коронавируса. Специалистите коментират, че няма как да бъдат затворени училища и университети, че децата и младите хора са най-неуязвими, но тревогата си остава. Има много деца с хронични заболявания. Надяваме се да бъдат взети действително ефективни мерки като системна дезинфекция на класните стаи и останалите места в училищата и детските градини, да има строг контрол и върху личната хигиена на учениците и дай Боже всичко това да бъде овладяно и отшуми по-скоро. Добре е да се помисли и за варианта с дистанционното обучение, както предложи министърът на образованието", коментира читателка на  Varna24.bg.

Други родители са на мнение, че ваканцията не гарантира пълна изолация на болните, тъй като възрастните ходят на работа и разнасят заразите, а децата и младежите се събират по моловете и парковете, вместо да стоят у дома. Много родители се тревожат, че децата изостават с учебния материал, въпреки, че осъзнават, че мерките са полезни и в името на това да бъде опазено здравето и живота на децата им.

Виж коментарите (59)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).