Учениците провалиха протеста си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
13:07 / 14.12.2010
3744
Варненските ученици, които два пъти излязоха по улиците на града и с викове, димки, лозунги настояваха за удължаване на зимната ваканция, вчера провалиха първата официално уговорена среща с Йорданка Атанасова, началник на Регионалния инспекторат по образованието, и зам.-кмета Коста Базитов. Въпреки че дни наред десетокласникът Любомир Ямболов от II СОУ заедно с няколко свои съмишленици организира работна група с ученици от поне 10 училища, преговорите не се състояха. На срещата дойдоха само двама - Любо и Димитър Димитров от ПГ по електротехника.

Изключително съм разочарован. Не мога да обясня поведението на другите. Когато ставаше дума да викаме по улиците, поне 200 души дойдоха. Сега, когато трябва да дадем конкретни предложения за графика на ваканциите, за учебния материал, останаха само 2% - аз и Димитър. Въпреки това ние сме готови с някои предложения, каза Любо за в. "Черно море".

Йорданка Атанасова разговаря с момчетата почти час. Тя каза, че в сайта на Министерството на образованието, младежта и науката винаги предварително се изнасят графици, заповеди на министъра, за да могат родители, учители, ученици да изкажат мнението си. Радвам се, че вие двамата разбирате сериозността на действията си, не всичко може да се постигне с емоция. Затова говорете отново със съучениците си и наистина подгответе предложения към министерството, каза още тя.

Любо и Димитър предложиха учебната година да започва на 1 септември, мнение, което споделят връстниците им от страната. През ноември и след завършване на втория учебен срок да има по едноседмични ваканции. Зимната ваканция също да се удължи поне с три дни, настояват момчетата. Проучих графика на почивките в други страни, изчислих с колко ваканции и по колко дни се осигуряват задължителните 36 учебни седмици, но има по-важни въпроси от това, каза Любо. Според него агресията, наркотиците, лошата дисциплина се ширят във всички училища. Преодоляването им зависи и от учениците, особено гимназистите.

Момчетата ще продължат да организират съучениците си и да подготвят предложения за втората среща. Тя ще бъде на 15 декември в 14,30 часа в РИО - Варна. Тогава в цялата страна регионалните инспекторати ще отворят врати за учениците. Предложенията им ще се предадат в МОМН, където се очаква министър Сергей Игнатов да разговаря със софийски ученици.

Източник: в. "Черно Море"


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).