Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученик от Варна спечели първо място в състезание по гмуркане на Карибите
Автор: Пламена Николова 14:55 / 11.02.2020Коментари (2)3134
Карибските острови са далечна дестинация, която обикновено се свързва с екзотични пътешествия. Въпреки това варненски ученици и техните учители имаха възможността да прекарат една седмица на остров Гуаделупа част от Карибските острови, по международен европейски проект за обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър, съобщи Ива Панева – ръководител на проекта.

Проектът "Геопаркове – природно и културно наследство, обединяващо ученици и учители от Европа“, финансиран по програма Еразъм + 2018, в сектор училищно партньорство.  Като партньор от българска страна, Частна търговска гимназия от Варна, участва в различни мобилности и провежда интердисциплинарни занимания по биология, геология, география, езиково обучение, природни науки и изкуство.

Въпреки че звучи невероятно, остров Гуаделупа, известен с какаото и джунглата си, намиращ се в Северна Америка в Карибския регион, е част от Европа, тъй като официално се смята за френска територия. Франция все има още 11 отвъдморски департаменти и територии, които са под френски суверенитет извън европейския континент. 

Варненските ученици и учители участваха в интензивни обучителни дейности на острова, които включиха изкачването на вулкана Ла Гранд Суфриер (La Grande Soufrière), където със специални противогазови маски имаха възможност да видят отворите на кратера, намиращ се на 1,467 m. Изкачването е трудно, често както се случва и на участниците под неспиращ дъжд, но дава възможност да се види отблизо активния вулкан, един от най-видните геоложки феномени на острова.

Друго предизвикателство в програмата е преминаване с канута до по-малки острови и гмуркане с цел изследване на морските подводни красоти. По време на гмуркането учители и ученици виждат десетки разноцветни риби и подводни костенурки. Учениците участват и в уъркшоп по плетене на кошници от палмови листа и други местни занимания.

Най-големият успех по време на проекта е състезанието по подводно ориентиране, в което се включват над 30 ученици от шестте държави. С компас и специален лист и молив за използване под вода, участниците трябва да се ориентират и открият всички посочени елементи по картата. Варненският ученик, Кристиан Пандов от ЧТГ "Конто трейд“ Варна, успява да се класира на първо място и взима специална награда.

Посещаването на екзотичната дестинация с учебна цел дава възможност на младите варненци и техните учители, сред които световният шампион за ветерани по борба Неделчо Панев, да осъществят един пълноценен културен обмен, който да предадат на своите съученици и колеги.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.02.2020 г.
0
 
 
Е и ?????!!!!! никои него интересува
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: