Училищата във Варна могат да ползват Центъра по медиация на ИУ за решаване на конфликти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:57 / 05.11.2020
1787
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Училищата във Варна също могат да се възползват от дейността на  първия университетски център по медиация, създаден през пролетта в Икономическия университет в морската столица. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Медиацията в различните обществени сфери" с над 40 участници, която се проведе онлайн, съобщава БНР. Организатори са институт "Итера "и Икономическия университет. 

Проф. Евгени Станимиров-ректор на университета коментира значението на този метод за извънсъдебно разрешаване на спорове.

"Когато учредихме Центъра по медиация, аз се пошегувах, че сме на 100 години и все още сме във фертилна възраст, защото зачеваме, раждаме и отглеждаме добри идеи. Когато говорим за медиация, първото нещо, което изниква в съзнанието ми като асоциация е проблем. Дали животът не ни предлага низ от възможности изкуствено дегизирани с маската на сериозни проблеми. Проблемите и възможността да ги решаваме по интелигентен начин са част от промоционалния пакет, който получаваме като възможност в нашия живот.  Медиацията в този смисъл е една основните позиции в този промоционален пакет и е въпрос на личен избор дали ще се възползваме", посочи Станимиров.

"Това което сме заложили като идея е да направим една връзка между училищната медиация и медиацията в сферата на висшето образование. Тъй като все още голяма част от училищата не разполагат с такива специализирани кабинети по медиация, ще има възможност да се ползва залата в ИУ-Варна с предварителна заявка.  Идеята ни е да дадем възможност училищната медиация и тази в сферата на висшето образование да са в плавна връзка, за да обхванем младите хора и да ги запознаем с тези методи. Считаме, че мястото на медиацията е и във висшето образование. Това е не само, за да се създаде по-балансирана среда на общуване, а за да може да се приложи една алтернатива на  юридическата отговорност. Един конфликт да го разрешим чрез тези методи", каза доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител на Катедра "Правни науки" и ръководител на Университетския център по медиация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).