Училище край Варна въведе виртуални дискусии с психолог за деца, родители и учители

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:27 / 25.03.2020
2884
В световен мащаб се поставя все по-голям акцент към менталното здраве на човека и последиците върху него след COVID – 2019. Много компании в Англия и Германия вече започнаха да назначават психолози, които да провеждат онлайн дискусии със служителите. Известни психолози по цял свят също стартираха излъчване на онлайн безплатни консултации, целящи да намалят тревожността и стреса.

В България темата за менталното здраве все още е тема "табу“, към която се гледа с ирония и недоверие. След въвеждането на извънредно положение в страната ни, Институтът за психично здраве и развитие проведе онлайн изследване, в което се очертаха темите около, които съществува недостиг на информация, и които се пренебрегват в България, а именно – как ситуацията с пандемията би се отразила на психичното и социално функциониране на хората, как би се отразила върху нашите деца, как да разговаряме с нашите деца за COVID -19.  

Някои организации и училища в България вече взеха мерки, касаещи менталното здраве на хората и най-вече на децата. Преди няколко дни световната организация UNICEFF разпространи важни и полезни съвети за родители, насочени към намаляването на стреса и тревожността у децата.

Варненското Частно средно училище "Юрий Гагарин“ също въведе виртуални дискусии с училищния психолог, предназначени за всички ученици, учители и родители, където те да получават информация, касаеща поведението на всеки в подобна ситуация и да разберат как да разговарят с децата си, съобщават от пресслужбата на убечното заведение.

"Абсолютно нормално е всеки един от нас да се почувства разтревожен от всичко, което чува за COVID-19. Разбираемо е, ако и децата ни също се чувстват тревожни. За нас е важно да създадем отворена среда, в която деца и родители се чувстват свободни да задават своите въпроси!“, коментира ръководството на училището.

Много е важно в тази ситуация да започнем да обръщаме повече внимание на психическото здраве и особено това на децата. Всички ние трябва да предприемем мерки, свързани с преодоляване на последиците от COVID-19 върху психиката. За да стане това, трябва първо да разберем, че да потърсиш помощ или да говориш открито за емоциите и тревогите си не е проява на слабост и не трябва да се срамуваме. Когато всеки един от нас осъзнае това, ще може да помогне на себе си, на децата си и на останалите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).