Училище за таксиметрови шофьори отваря врати във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
09:09 / 29.03.2016
9081
От 4-и април във Варна отваря врати училище за таксиметрови шофьори. Придобивката е дело на най-голямата таксиметрова компания в града - "Триумф Такси".
Училището ще е отворено за всички желаещи да получат основни познания и умения за качествено извършване на таксиметров превоз в съответствие със законовите разпоредби.

"Вече е готова програмата за обучение. Наети са и преподаватели от най-голямата школа за обучение на водачи на моторни превозни средства", съобщи собственикът на "Триумф Такси" Антраник Шакариян.

Обучението е разчетено в 20 дни.
Програмата е балансирана с достатъчен брой теоретични часове, семинарни занятия и практика.

Първите три дни са посветени на запознаване в детайли със Закона за автомобилните превози. Лекционната програма включва отговорности на превозвача по договор за превоз на пътници и административно-наказателните разпоредби.
В четвъртия обучителен ден в програмата влиза преподаване на Наредба №2 на Наредба № 36 за психологическите изследвания на водачите.

Веднага след двата основни нормативни документа, започва лекицонният курс по текстовете на Наредба №45 на МВР за регистрация и пререгистрация на превозните средства, както и на текстовете от Наредба №32 - за периодичните прегледи и техническата изправност на автомобилите. Семинарните упражнения, свързани с основните нормативни документи са разчетени в първите 10 дни от Училището за таксиметрови водачи. 10-ият ден е отделен за текстовете от Закона за движение по пътищата, регламентиращи правилата за преминаване на кръстовища, престой, паркиране и административно-наказателните отговрности.

Обобщаващ семинар по ЗДП и Правилника за прилагането му възпитаниците на Училището ще имат на 11-ия обучителен ден.

12-ият поставя началото на техническата подготовка на водачите. Лекционният курс включва запознаване с общото устройство на автомобила, двигателната му система, кормилни и спирачни уредби, системи за активна безопасност, техническо обслужване на автомобила.

Следва богата програма, свързана с етиката на водачите при превоз на пътници. Тя задава правилата за отношение към клиента, толерантност към изискванията му, търпение към невъзможни за изпълнение условия на превоза, залагане на маршрута и неговото изпълнение, атмосфера в автомобила, оказване помощ на пътници при слизане и качване. Етичният обучителен модул фиксира и случаите, в които е допустим отказ на превоз, излизане от конфликтни ситуации, работа на пиаца, престой на забранени места. 

Практическите занятия в Училището стартират с ремонт и обслужване на автомобила, работа в телефонна централа - с включено приемане, разпределяне на поръчки и контрол по изпълнението им.

Последните 3 дни, преди изпита, обучението е изцяло практическо и включва работа с таксови апарати, таблети, софтуер, пробни поръчки, връзки с диспечери в реални работни условия, поддържане на документацията.
"Във всеки бранш кадрите е нужно да са добре квалифицирани. Затова ние правим опит да компенсираме, макар и частично, липсващото в последните години солидно професионално образование. 

От години таксита карат хора, които имат съвсем други професии. Затова правим Училището и сме се стремили да балансираме добре програмата между теорията и практиката. Клиентът е в правото си да изисква качествена услуга - в чисти и изправни коли с възпитани, любезни и компетентни водачи, а браншът е длъжен да я осигури. От друга страна водачите трябва да имат самочувствие, базирано на реални познания и умения, а не да разчитат на това, че клиентите бързат и ще търпят всичко, и така да се компрометира този немалък сектор в обществените услуги. Затова е нужно те да познават целия процес по организирането на превоза и ние се опитваме да им дадем тази възможност", коментира собственикът на "Триумф Такси" Антраник Шакариян.

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).