Учредяват конкурс за млади диригенти в памет на Маестро Борислав Иванов

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:49 / 01.02.2022
765
В памет на Маестро Борислав Иванов Държавна опера Варна учредява конкурс за млади диригенти на негово име, споделиха за Varna24.bg от пресцентъра на културната институция. 

Ето какво коментира Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна:

"Борислав Иванов живя дълго и пълноценно. На 5 декември м.г., малко повече от месец и половина преди кончината му, той беше на работа, гледахме заедно представление. Нямаше репетиция, особено генерална репетиция или премиера на операта, на която да не присъства. Следеше пряко творческия процес и израстването на оперните колективи - оркестъра, солистите, хора, даваше насоки за работа. През последните години ни беше особено ценен именно с тези свои методически указания. Всички черпехме от богатия му творчески и житейски опит. 

Маестро Борислав Иванов притежаваше завидна енергия, затова и достигна невероятните 70 сезона на диригентския пулт. Доайен на българските диригенти с най-много изяви в чужбина, той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Това е една невероятна творческа биография, за която той бе удостоен с големи български и международни признания. Много искаше да получи и орден "Стара планина“, най-високата българска държавна награда. Тя му бе присъдена през ноември, но за съжаление не доживя отличието да му бъде връчено лично от президента на България Румен Радев

Разбира се, най-голямата награда за един творец са аплодисментите и любовта на публиката, които Маестро Борислав Иванов получи в изобилие на 9 август м.г., когато чествахме в препълнения Летен театър неговия 90-годишен юбилей с концерт, дирижиран от самия него и от трима негови възпитаници – Светослав Борисов, Стефан Бояджиев и Кръстан Настев. 

Поднасяме още едно признание към нашия Маестро. Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна учредява международен конкурс за млади диригенти "Маестро Борислав Иванов“. Първото издание на конкурса вероятно ще организираме през 2023 г., когато нашият оперен театър закръгля 75-годишния си юбилей", коментира Даниела Димова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).