Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уловът на риба във Варна изненада бранша
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 12.12.2016Коментари (0)1048
© Фейсбук
Близо 66 000 кг паламуд и към 695 000 кг чернокоп (дребен лефер) уловиха рибарите до началото на декември, посочват последните данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. За паламуда това е 9 пъти повече от предишните 4 години (най- добра е била 2012 г. - над 96 000 кг). За черонокопа количеството е рекордно - със 100 000 кг повече от върховата за улова 2012 г.

Тазгодишният улов изненада дори бранша. Мнението на специалистите е, че рибните запаси в Черно море непрекъснато намаляват. Като причини те изтъкват преулова на риба, недобрата екологична среда и, не на последно място, появата на ктенофората пришълец мнемиопис лейки, която изяжда планктона.

Това, което прави впечатление, е, че пиковите години за улова се редуват с някаква цикличност. Не са много ясни причините за тази цикличност, тъй като в края на 90-те години също имаше повишен улов на различни видове риба, заяви за в. "Черно море" Константин Михайлов, ихтиолог от Института по рибни ресурси. Много са факторите, които оформят благоприятната среда за различните видове риба. На първо място той поставя чистотата на морската вода, която осезаемо се подобрява, особено с новите пречиствателни станции през последните години, а също и нейната температура. 

Друга важна причина е подобряването на хранителната база за хищните видове, каквито са паламудът и леферът, подчертава ихтиологът. През 2014 г. хамсията, с която се хранят хищните видове, е достигнала 350 тона, което е в пъти повече за последните 20 години. През същата година Константин Михайлов е участвал в експедицията за полева снимка за популацията на делфините в Черно море и станал свидетел на големи стада от хамсия и трицона на 80-100 мили от брега. По неговите думи основното за улова са новите поколения на рибата. Сегашният паламуд и лефер са от тазгодишните малки рибки. За устойчив риболов можем да говорим при наличието на силни поколения поне в продължение на няколко години. Хубавото е, че както през 2012 г., така и през 2014 г., а също и през 2016 г., има голям улов. За съжаление, липсват сигурни данни от изследвания за риболовната обстановка, за да може да се направи извод, че и следващите години ще се повтори сегашният сравнително висок улов, допълни ихтиологът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: