Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Умуват как да намалят найлоновите торбички във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:44 / 25.03.2009Коментари (0)982
Трябва да намерим начин да запознаем обществеността с вредата от употребата на найлонови торбички. Това заяви председателят на комисията по опазване и възпроизводство на околната среда към Общинския съвет Драгомир Дончев.

Големите хранителни вериги бълват найлонови торбички всекидневно. Това им е работата - да създават удобства на клиентите си. Ние трябва да измислим начин да ги заинтересуваме да ги заменят с дегрален или хартиени. А най-добре е да се раздават безплатно платнени торби, така всички ще си вземат и има вероятност да свикнат да ги ползват, както пазарувахме преди години, коментира Дончев на заседание на комисията. Той припомни плаващото бунище от пластмаса в Черно море, за което „Черно море" писа. Ако нефтените замърсявания във водата се чистят, то за това не е измислен начин, заяви той.

За преодоляване на проблема с найлоновите опаковки, който в бъдеще може да доведе до екокатастрофа, общинските съветници решиха един или 2 билборда да бъдат поставени в близост до големи вериги хранителни магазини в града, които да рекламират екоторбички.

Членовете на комисията приеха радушно и идеята да привлекат към каузата и медиите, които да дадат гласност на опасността от попадането в природата на "новите цигари", както германците наричат найлоновите торбички.

Според Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие кметът трябва да инициира обществени обсъждания на проблема и да се срещне с представители на екоинституциите в града. Негова е задачата да организира разяснителна кампания по проблема. В дискусията се включи и зам.-председателят на ОбС Неделчо Михайлов.

„Трябва да се намери формулата, с която елегантно да насочим собствениците на големите вериги магазини във Варна да предлагат торбички от биоразградими материали или пък такива, които са за многократна употреба", заяви той. Според него общината трябва да обмисли някакви механизми, които да стимулират бизнесмените да станат съпричастни към каузата. Наша е задачата да ги вкараме в правия път, като им направим бонуси, като например някакви облекчения от местни данъци и такси, коментира лидерът на „Нашият град".

В началото на месеца представители на дирекция "Управление на отпадъци" поканили на среща собствениците на големи хранителни вериги в града. Въпреки че приели поканата, нито един от тях не се явил в определения час. Общинарите изразиха намерение да посетят всеки един от тях лично, за да разговарят за възможностите Варна да намали употребата на найлонови торбички.

Въпреки че м.г. Общинският съвет взе решение да се бори с нашествието на найлона, той не може да ги забрани, защото няма законова основа за това. Всичко, което правим в момента, е на добра воля, бяха категорични съветниците.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
Реформи в БДЖ
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: