Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Умуват как новите лекове да стигат бързо до болния
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 02.10.2009Коментари (0)402
© Varna24.bg
Най-краткият път за внедряване на новите достижения на фармакологията в клиниките у нас ще търсят над 150 специалисти от страната и чужбина на започналия вчера VІ национален конгрес по фармакология. "Имаме над 19 съвместни публикация и над 21 съвместни участия в конгреси в сътрудничество с Българската академия на науките", каза при откриването на форума ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Анелия Клисарова. Гост-професорът от Катедрата по клинична фармакология и токсикология в университета проф. д-р Анна Белчева изтъкна, че проучванията на експерименталната фармакология са първият раздел в мотото на конгреса. Влиянието на бъдещите медикаменти върху човешкия организъм задължително се изследва по строга система. В същото време се спазват и всички етични принципи за защита на пациента. Основната част от програмата на четиридневния форум включва проучвания за влиянието и действието на лекарствата при различни заболявания - фармакотерапия на онкологични, нервни, инфекциозни, сърдечно-съдови заболявания. Ще се дискутират и въпроси, свързани с токсичността на лекарствата.

Директорът на Института по невробиология проф. д-р Радомир Радомиров посочи, че целта на форума е да обвърже отделните звена по веригата в едно цяло, а крайният ефект да е от полза за хората. Той ще бъде лектор на тема, посветена на проблемите с отделителната система. Проучванията на професора и неговия екип показват, че 10 на сто от българите страдат от този проблем. Заради него те старателно отбягват всякакви социални контакти и се затварят в себе си. Изолацията е само част от сложността на заболяването, допълни проф. Радомиров.

Специално за конгреса във Варна бе и новият заместник-министър на здравеопазването проф. д-р Мила Власковска. Тя очерта два основни приоритета, за които ще следи. Първият касае обучението на медиците след завършването на висшето им образование, а вторият засяга областите, в които те са недостатъчни. Недостиг на кадри има в онкологията, педиатрията, анестезиологията, допълни още зам.-здравният министър проф. д-р Власковска.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Великден 2024 г.
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: