Умуват как новите лекове да стигат бързо до болния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 02.10.2009
415
Най-краткият път за внедряване на новите достижения на фармакологията в клиниките у нас ще търсят над 150 специалисти от страната и чужбина на започналия вчера VІ национален конгрес по фармакология. "Имаме над 19 съвместни публикация и над 21 съвместни участия в конгреси в сътрудничество с Българската академия на науките", каза при откриването на форума ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Анелия Клисарова. Гост-професорът от Катедрата по клинична фармакология и токсикология в университета проф. д-р Анна Белчева изтъкна, че проучванията на експерименталната фармакология са първият раздел в мотото на конгреса. Влиянието на бъдещите медикаменти върху човешкия организъм задължително се изследва по строга система. В същото време се спазват и всички етични принципи за защита на пациента. Основната част от програмата на четиридневния форум включва проучвания за влиянието и действието на лекарствата при различни заболявания - фармакотерапия на онкологични, нервни, инфекциозни, сърдечно-съдови заболявания. Ще се дискутират и въпроси, свързани с токсичността на лекарствата.

Директорът на Института по невробиология проф. д-р Радомир Радомиров посочи, че целта на форума е да обвърже отделните звена по веригата в едно цяло, а крайният ефект да е от полза за хората. Той ще бъде лектор на тема, посветена на проблемите с отделителната система. Проучванията на професора и неговия екип показват, че 10 на сто от българите страдат от този проблем. Заради него те старателно отбягват всякакви социални контакти и се затварят в себе си. Изолацията е само част от сложността на заболяването, допълни проф. Радомиров.

Специално за конгреса във Варна бе и новият заместник-министър на здравеопазването проф. д-р Мила Власковска. Тя очерта два основни приоритета, за които ще следи. Първият касае обучението на медиците след завършването на висшето им образование, а вторият засяга областите, в които те са недостатъчни. Недостиг на кадри има в онкологията, педиатрията, анестезиологията, допълни още зам.-здравният министър проф. д-р Власковска.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).