Уникален център ще обучава студенти на Морското училище за действия в критични ситуации

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
12:20 / 09.04.2018
3255
Морско училище има няколко много важни приоритета. Първият от тях е Изграждането на Център за компетентност в областта на киберсигурността заедно в партньорство с още няколко университета. Един от модулите на този център ще бъде във ВВМУ "Н.Йо. Вапцаров“. Това сподели за Varna24.bg кап. I ранг проф.д-р Калин Калинов, зам.-началник по учебната и научна част в учебното заведение.

Той уточни, че до две години в центъра ще бъдат изградени много мощни сървъри, паралелно с това Европейската космическа агенция в резултат на проект ще започне да предоставя информация.

"Ние имаме амбицията да станем информационен хъб в разпространението на данните от Европейската космическа агенция. На тази база ще развиваме всичко, което е модерно и актуално в областта на информатиката и киберсигурността“, каза кап. Калинов.

 Друга амбициозна цел на ръководството е да подготви кадрите, които се обучават за действия в аварийни ситуации в специфични условия.

"Всички си спомнят нещастието, когато при инцидент пилот на хеликоптер загина. Към настоящия момент нашите пилоти са много опитни, но минават такава подготовка зад граница. В тази връзка училището ще изгради, вече сме на ниво инвестиционен проект, много хубав център за тренировка за действие при такива екстремни ситуации във въздух и вода. По-скоро ще докараме въздуха при нас, ще падат хеликоптери, но в учебни условия сред водолази, за да придобият хората много бързи, почти инстинктивни правилни действия в подобни “, обясни капситуации. Калинов.

Той уточни, че подобен комплекс има в Румъния, но този, който предстои да бъде изграден тук ще е поне с една стъпка по-напред и ще е уникален.

Третият важен приоритет е грижата за студентите и курсантите, каза още кап. Калинов.

"Ние сме на границата си да приемаме хора, много нарасна капацитета ни. И спешно се нуждаем от оборудване на нови места, където тези хора да бъдат настанявани. Затова ръководството ще се погрижи за подобряване на битовите условия“, допълни зам.-началника по учебната и научна част.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).