Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникален фестивал започва утре във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 23.05.2024Коментари (0)21706
©
На 24 май от 13.00 на стълбите на ул. "Дръзки“ във Варна ще се проведе откриването на БУНА - най-големият фестивал за визуално изкуство в България. Фестивалът ще бъде открит от патрона на фестивала г-н Юлиан Попов (Министър на околната среда и водите от кабинета на акад. Денков), както и инж. Петър Димитров – служебен министър на околната среда и водите. Специални гости на фестивала ще бъде и кметът на Варна Благомир Коцев.

Втората част на откриването ще се проведе в 19.30 в ReBonkers, ул. "Барутен Погреб“ 4.

Тази година фестивалът включва 67 събития, 188 артиста и 27 локации и ще се проведе от 24.05 до 02.06. На сайта на www.bunavarna.com има пълна програма. Повечето събития са безплатни и със свободен достъп.

Куратори на тазгодишното издание са Ирина Баткова (куратор на Българският павилион на 59-то Венецианско Биенале) и визуалният артист Александър Вълчев - куратор на намесите в градска среда в програмата на фестивала.

Тази година във фестивала се включват всички частни и общински галерии в град Варна, Регионален исторически музеи и множество попъп пространства, разположени в историческия център на Варна и артистичния квартал "Таляна“. Морският бряг също ще бъде обживян от 2 инсталации – "PURE“ на Кристиян Бакалов и “Досег" на колектива Богомил Иванов и Илиана Григорова.

Ключови изложби за форум БУНА са кураторската изложба на Ирина Баткова в ReBonkers и колективна изложба на Институт за съвременно изкуство - София, РЦСИ Топлоцентрала представя критичния проект “Влачугане" на Мартина Вачева в РИМ Варна, а проектът за аугемнтирана реалност на Gallery Gallery ще разпръсне своите дигитални творби из цяла Варна. Други участници със собствени изложби в програмата са Арт Галерия Ларго, Калоян Илиев - КОКИМОТО, Антония Колева - НИТРА, ReBonkers, Галерия Depoo, Сдружение Еклектик, Галерия Аросита, Галерия Наратива, Feministas Futuristas, sold out design/ untiled gallery (Берлин), Галерия DOZA, U10 (Белград), Цех 12, Bobbina Cultural Space and Artists at play, Арт галерия Le Papillon, A&G Art Meeting, Сдружение Форум за визуални изкуства (Букурещ), Little Bird Place, както и групова изложба на варненската съвременна сцена, курирана от артистичния директор на БУНА - Ралица Герасимова. Във форума участват и авторите на Българския павилион от тазгодишното 60-то Биенале за съвременно изкуство във Венеция, които ще представят своята работа в дискусия на 1-ви юни.

Из градските пространства на Варна публиката ще преживее смели и провокативни намеси от авторите Лъчезар Бояджиев, Симеон Симеонов, Елена Димитрова и София Димова, курирани от Александър Вълчев. ПУНТА и ПОСТА ще покажат нова работа на Иван Мудов, представена също в публично пространство. Предвидени са и множество дискусии, прожекции и музикални участия на артисти от авангардната сцена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: