Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникален космически конкурс за рисунка, постер и видеоклип стартира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 11.04.2023Коментари (0)732
©
Уникален конкурс за рисунка, постер и видеоклип, стартира във Варна. Той се организира от Общината в морския град, РУО – Варна, НТС–Варна и Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник", научи Varna24.bg. Той е по повод 125 години от рождението на астронома Фриц Цвики. В него могат да участват: в първа възрастова група: ученици VII – VIII клас, а във втора възрастова група:  ученици IX – XII клас.

В направление рисунки, участниците в конкурса, трябва да изобразят:  Взривове на свръхнови и мъглявини – остатъци от взривовете на свръхнови, използване на ракети за космически изследвания, странните неутронни звезди.

В направление постери те трябва да изобразят странните неутронни звезди, тъмната материя – история на изследванията и съвременни хипотези, устройство на Шмид телескопите и видове наблюдения, за които те се използват, разширение на Вселената.

В направление видеоклип, трябва да изработят кратко филмче до 4 минути по темите: Интересни моменти от живота и постиженията на Фриц Цвики, Тъмната материя – история на изследванията и съвременни хипотези.

Всеки автор може да участва в конкурса само с една рисунка. Тя трябва да е на хартия или картон с формат А3 (297х420 мм). Могат да бъдат представени живописни или акварелни рисунки, графики, компютърни изображения или произведения, направени с художествена техника по избор. Всяка рисунка трябва да бъде съпроводена със следната информация, написана четливо: трите имена на автора, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

За направление постер всеки автор може да участва в конкурса само с един постер. Един постер може да е изработен от най-много двама съавтори. Постерите трябва да са с формат 50 х 70 см. Могат да бъдат представени постери, изработени ръчно или на компютър (и отпечатани на принтер). Всеки постер трябва да бъде съпроводен със следната информация, написана четливо: трите имена на автора/авторите, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

В направление видеоклип всеки автор може да участва в конкурса само с един видеоклип, изработен лично от него. Един видеоклип може да е изработен от най-много трима съавтори. Видеоформатът на клиповете може да бъде avi, mpeg2 или mpeg4 и трябва да е четим от всеки компютър. Дължината на видеоклиповете от първия вид не трябва да надхвърля 4 минути. Всеки клип трябва да бъде записан на CD, DVD, флаш-памет или да се посочи линк, откъдето може да се изтегли. Клипът трябва да е съпроводен със следната информация, написана четливо на придружаващ етикет, на диска или в самия клип: трите имена на автора/авторите, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

Крайният срок за регистрация e 12 май 2023 г. (петък) чрез попълване на следния формуляр-заявка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJc_YsbqSAUBC3KuovtbAvwmLcRMz5Ui688H8_MV3z_v-dUg/viewform. Произведения без предварителна заявка няма да се приемат. До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с непълна информация за автора. Крайният срок за предаване на конкурсните работи e 1 юни 2023 г. в канцеларията на НАОП "Николай Коперник" – Варна. На сайта на НАОП "Николай Коперник" www.astro-varna.com ще бъде публикувана информация за наградените участници във всяко направление. Награждаването ще се проведе на 14 юни 2023 г. и ще бъде част от годишната конференция на Съюза на астрономите в България. За контакти: тел. 052/684-441, 684-444, ел. поща: naop.varna.konkurs@abv.bg. Адрес за кореспонденция:  ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник", "Приморски парк" №4, п.к. 120, ВАРНА 9000-Ц, За конкурса "125 години от рождението на астронома Фриц Цвики“.

Конкурсът е по повод на това, че на 14-ти февруари 2023 г. се навършиха 125 г. от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики – един от най-известните учени на ХХ век. Интересен факт е, че той е роден в град Варна, а родната му къща може да се види и сега в централната част на града.

Списъкът на неговите постижения в науката е обширен, но е достатъчно да изброим само най-важните. През 1934 г. Фриц Цвики и немският астроном Валтер Бааде поставят началото на използването на нов вид телескопи – т. нар. Шмид-телескопи, известни с голямото си зрително поле. През същата година двамата изказват хипотезата за съществуването на грандиозни взривове на звезди, достигнали до финалния етап на своята еволюция. Тези експлодиращи звезди били наречени свръхнови – термин, който за първи път е въведен от Цвики и Бааде. За 50 години Фриц Цвики е открил 120 свръхнови. След взривяването им като свръхнови, много от масивните звезди завършват живота си като се превръщат в неутронни звезди. Хипотезата за съществуването на тези необикновени обекти също е изказана от Цвики и Бааде.

През 1933 г. Цвики наблюдава известния куп от галактики в съзвездието Косите на Вероника. Той изследва скоростите на движение на галактиките и установява, че те са твърде високи, за да могат галактиките да се задържат в купа от гравитацията на познатото вещество, съдържащо се в тези галактики във вид на звезди и междузвездна материя. Цвики изказва предположението, че в купа от галактики има някакъв непознат вид "тъмна материя“, както той я нарича. При това, за да просъществува купът от галактики като устойчива структура в продължение на милиарди години, количеството на тъмната материя трябва да е много пъти по-голямо от количеството на позната ни материя в галактиките. Така се е родила идеята за тъмното вещество във Вселената, която е обект на много активни изследвания и до наши дни.

Фриц Цвики проявява и забележителни инженерни способности. От 1943 до 1946 г. той е бил директор на изследователското звезно на Aerojet Engineering Corporation в щата Калифорния, а впоследствие и технически съветник. Той разработва някои от най-ранните ракетни двигатели, включително и устройства, използвани за изстрелване на тежкотоварни самолети от къси писти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: