Уникален космически конкурс за рисунка, постер и видеоклип стартира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:43 / 11.04.2023
755
Уникален конкурс за рисунка, постер и видеоклип, стартира във Варна. Той се организира от Общината в морския град, РУО – Варна, НТС–Варна и Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник", научи Varna24.bg. Той е по повод 125 години от рождението на астронома Фриц Цвики. В него могат да участват: в първа възрастова група: ученици VII – VIII клас, а във втора възрастова група:  ученици IX – XII клас.

В направление рисунки, участниците в конкурса, трябва да изобразят:  Взривове на свръхнови и мъглявини – остатъци от взривовете на свръхнови, използване на ракети за космически изследвания, странните неутронни звезди.

В направление постери те трябва да изобразят странните неутронни звезди, тъмната материя – история на изследванията и съвременни хипотези, устройство на Шмид телескопите и видове наблюдения, за които те се използват, разширение на Вселената.

В направление видеоклип, трябва да изработят кратко филмче до 4 минути по темите: Интересни моменти от живота и постиженията на Фриц Цвики, Тъмната материя – история на изследванията и съвременни хипотези.

Всеки автор може да участва в конкурса само с една рисунка. Тя трябва да е на хартия или картон с формат А3 (297х420 мм). Могат да бъдат представени живописни или акварелни рисунки, графики, компютърни изображения или произведения, направени с художествена техника по избор. Всяка рисунка трябва да бъде съпроводена със следната информация, написана четливо: трите имена на автора, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

За направление постер всеки автор може да участва в конкурса само с един постер. Един постер може да е изработен от най-много двама съавтори. Постерите трябва да са с формат 50 х 70 см. Могат да бъдат представени постери, изработени ръчно или на компютър (и отпечатани на принтер). Всеки постер трябва да бъде съпроводен със следната информация, написана четливо: трите имена на автора/авторите, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

В направление видеоклип всеки автор може да участва в конкурса само с един видеоклип, изработен лично от него. Един видеоклип може да е изработен от най-много трима съавтори. Видеоформатът на клиповете може да бъде avi, mpeg2 или mpeg4 и трябва да е четим от всеки компютър. Дължината на видеоклиповете от първия вид не трябва да надхвърля 4 минути. Всеки клип трябва да бъде записан на CD, DVD, флаш-памет или да се посочи линк, откъдето може да се изтегли. Клипът трябва да е съпроводен със следната информация, написана четливо на придружаващ етикет, на диска или в самия клип: трите имена на автора/авторите, населено място, учебно заведение, клас, ръководител.

Крайният срок за регистрация e 12 май 2023 г. (петък) чрез попълване на следния формуляр-заявка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJc_YsbqSAUBC3KuovtbAvwmLcRMz5Ui688H8_MV3z_v-dUg/viewform. Произведения без предварителна заявка няма да се приемат. До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с непълна информация за автора. Крайният срок за предаване на конкурсните работи e 1 юни 2023 г. в канцеларията на НАОП "Николай Коперник" – Варна. На сайта на НАОП "Николай Коперник" www.astro-varna.com ще бъде публикувана информация за наградените участници във всяко направление. Награждаването ще се проведе на 14 юни 2023 г. и ще бъде част от годишната конференция на Съюза на астрономите в България. За контакти: тел. 052/684-441, 684-444, ел. поща: naop.varna.konkurs@abv.bg. Адрес за кореспонденция:  ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник", "Приморски парк" №4, п.к. 120, ВАРНА 9000-Ц, За конкурса "125 години от рождението на астронома Фриц Цвики“.

Конкурсът е по повод на това, че на 14-ти февруари 2023 г. се навършиха 125 г. от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики – един от най-известните учени на ХХ век. Интересен факт е, че той е роден в град Варна, а родната му къща може да се види и сега в централната част на града.

Списъкът на неговите постижения в науката е обширен, но е достатъчно да изброим само най-важните. През 1934 г. Фриц Цвики и немският астроном Валтер Бааде поставят началото на използването на нов вид телескопи – т. нар. Шмид-телескопи, известни с голямото си зрително поле. През същата година двамата изказват хипотезата за съществуването на грандиозни взривове на звезди, достигнали до финалния етап на своята еволюция. Тези експлодиращи звезди били наречени свръхнови – термин, който за първи път е въведен от Цвики и Бааде. За 50 години Фриц Цвики е открил 120 свръхнови. След взривяването им като свръхнови, много от масивните звезди завършват живота си като се превръщат в неутронни звезди. Хипотезата за съществуването на тези необикновени обекти също е изказана от Цвики и Бааде.

През 1933 г. Цвики наблюдава известния куп от галактики в съзвездието Косите на Вероника. Той изследва скоростите на движение на галактиките и установява, че те са твърде високи, за да могат галактиките да се задържат в купа от гравитацията на познатото вещество, съдържащо се в тези галактики във вид на звезди и междузвездна материя. Цвики изказва предположението, че в купа от галактики има някакъв непознат вид "тъмна материя“, както той я нарича. При това, за да просъществува купът от галактики като устойчива структура в продължение на милиарди години, количеството на тъмната материя трябва да е много пъти по-голямо от количеството на позната ни материя в галактиките. Така се е родила идеята за тъмното вещество във Вселената, която е обект на много активни изследвания и до наши дни.

Фриц Цвики проявява и забележителни инженерни способности. От 1943 до 1946 г. той е бил директор на изследователското звезно на Aerojet Engineering Corporation в щата Калифорния, а впоследствие и технически съветник. Той разработва някои от най-ранните ракетни двигатели, включително и устройства, използвани за изстрелване на тежкотоварни самолети от къси писти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).