Уникален медицински център във Варна отбеляза 50-годишен юбилей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:21 / 28.02.2024
1741
С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Св. Марина“ отбеляза 50-годишната от основаването на Центъра по хемодиализа, с което е поставено началото на  бъбречно-заместителната терапия във Варна.

Тържественото събитие бе посветено на постиженията на клиниката през годините. Бяха припомнени усилията и делата на доайените, на всички лекари и медицински специалисти през годините и до настоящия момент, чието професионално минало и бъдеще е свързано с нефрологията и диализата във Варна.

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие. В своето приветствие изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина“ проф. д-р Силва Андонова изтъкна, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат огромна заслуга за  мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лечение на пациенти с хронични бъбречни заболявания. Проф. Андонова  благодари за високия професионализъм, благородството, човечността и всеотдайността в работата, както и за обучението на младите специалисти, които са избрали нефрологията за своето професионално развитие.

В поздравителен адрес от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев бе отбелязано, че настоящият екип на Клиниката следва неотклонно амбицията на нейния пръв ръководител проф. д-р Димитър Ненов в ежедневната клинична практика да се усвояват и въвеждат всички нови методи на изследване и лечение, които се прилагат в Европа и света.

В презентация настоящият ръководител на Клиниката по нефрология проф. д-р Светла Стайкова подчерта, че варненската клиника е с уникална структурата и е единствената в страната, в която се прилагат всички съществуващи лечебно-диагностични методи в нефрологията. На пациентите с бъбречни заболявания се предоставят консервативно лечение, всички диализни методи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. В сътрудничество с другите структури на УМБАЛ "Св. Марина“ гр. Варна  се прилагат необходимите инвазивни и неинвазивни образни диагностики и изследвания. 

За принос в развитието на Хемодиализния център към УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна бяха наградени доц. д-р Михаил Делийски, д-р Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка  Танчева и лаборант Снежа Аргирова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).