Уникален проект предвижда изграждането на Аквапарк с изкуствен плаж във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (13)
10:39 / 25.04.2019
33136
Уникален проект предвижда изграждането на Аквапарк с изкуствен плаж във Варна, който може да превърне морската столица в дестинация на четири сезона, научи Varna24.bg

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “КЧИЗ" представи и подробности за концепцията на проекта "Varna Ocean Dome – Aквапарк с изкуствен плаж с експо част в град Варна за целогодишен туризъм".

Ето какво сподели той: "Това е уникален проект за град Варна или за друг голям град в България от концепция 4 в 1 за Аквапарк с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса с подвижен покрив) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център всичко в едно - един проект на СНЦ “КЧИЗ" за целогодишен туризъм, който търси своя партньор при налично ЕС финансиране вече четвърта година.

Проектът е част от една мащабна и иновативна концепция "четири сезона" на СНЦ КЧИЗ разработвана 5 години от реализация на поетапно на три ключови и нови туристически дестинации или атрактивни туристически обекти от международен ранг (от отделни проекта на СНЦ КЧИЗ) около град Варна и Белослав, и за наличните курорти в области Варна и Добрич.

При поетапна реализация за 6 до 8 години от старта си до пълна си реализация, концепцията може да генерират сумарно като проектен потенциал 5.000 до 10.000 броя туристи на ден в зависимост реализираната обща площ от избран проект от комплекс (РЗП), и в зависимост от стратегическо разположение в близост до конкретен град с туристически комплекси от налична леглова база към момента.

Целта на проекта е да оползотвори налична леглова база неизползвана 8-9 месеца извън летният сезон в един черноморски и друг курорт, и чрез надграждане и изграждане на нова леглова база в бъдеще в близост до аквапарка и да се генерира постоянен поток от 600 000 до 1 200 000 потенциални туристи за година в бъдеще в срок примерно до 10-12 години в зависимост от спецификацията и РЗП на самият реализиран комплекс по проект като концепция.

Проектът е мащабен и напълно иновативен за България, подобна концепция “четири сезона" от години се прилага в Германия (Tropical Islands), Румъния ( Терме Букурещ), Гърция, Полша, Латвия, Франция (Аквапарка Aquaboulevard), Япония и даже в Норвегия (Pirbadet Waterpark) на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси.

До сега подобна мащабна концепция не е прилагана в България за целогодишен туризъм, много малко хора в България са посещавали или запознати с концепцията на подобни работещи курорти и закрити комплекси в Европа, жалко че такива подобни от години няма в България. Определено тази нова концепция за България до момента на своята реализация за първи път тук ще буди напълно разбираемо в гражданите и лицата, който не са експерти - скептицизъм, неразбиране или даже пълно отричане, независимо, че проектът има изключително голяма доходност от ROI=15% и генерира много голям поток турист целогодишно.

Размерът на инвестиция е приблизително 45 милиона евро за комплекс нужен примерно за мащабите на град от типа Варна, един черноморски град, при наличната леглова база днес в курортите, налична като в “Св. Св. Константин и Елена", “Златни Пясъци", “Албена" и “Камчия" .

Като инвестицията се планира да бъде изцяло чрез ЕС финансиране (изцяло безвъзмездно финансиране), ако бенефициента към Европа е голяна община със свой терен от даденост или стар комплекс за модернизиране, желателно и наличен сондаж в минерален извор.

Нужно е само едно днес проектът да стартира в България - подкрепа от Община Варна и кандидатстване още през 2019 година към Брюксел по ЕС програми налични в СНЦ “КЧИЗ" с цел разработка на конкретен работен проект от комплекс и в цел получаване на одобрение за базова финансиране (безвъзмездно финансиране) за строителство - заявено и планирано в програмен период ОП 2020-2027.

Проектът, разработен от СНЦ “КЧИЗ" за град Варна, в пълна степен покрива изискванията на задание 2: при реализация да покрие в пълно натоварване свободната леглова база в региона на Варна извън туристическият сезон, заложено в стратегията за развитие на Община Варна 2014-2020, което от години е цел и дългосрочна мечта на Община Варна и на кмета г-н Иван Портних за град Варна", обясни инж. Ников.

Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).