Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникален проект предвижда изграждането на Аквапарк с изкуствен плаж във Варна
Автор: Пламена Николова 10:39 / 25.04.2019Коментари (13)32914
Уникален проект предвижда изграждането на Аквапарк с изкуствен плаж във Варна, който може да превърне морската столица в дестинация на четири сезона, научи Varna24.bg

Д-р инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “КЧИЗ" представи и подробности за концепцията на проекта "Varna Ocean Dome – Aквапарк с изкуствен плаж с експо част в град Варна за целогодишен туризъм".

Ето какво сподели той: "Това е уникален проект за град Варна или за друг голям град в България от концепция 4 в 1 за Аквапарк с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса с подвижен покрив) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център всичко в едно - един проект на СНЦ “КЧИЗ" за целогодишен туризъм, който търси своя партньор при налично ЕС финансиране вече четвърта година.

Проектът е част от една мащабна и иновативна концепция "четири сезона" на СНЦ КЧИЗ разработвана 5 години от реализация на поетапно на три ключови и нови туристически дестинации или атрактивни туристически обекти от международен ранг (от отделни проекта на СНЦ КЧИЗ) около град Варна и Белослав, и за наличните курорти в области Варна и Добрич.

При поетапна реализация за 6 до 8 години от старта си до пълна си реализация, концепцията може да генерират сумарно като проектен потенциал 5.000 до 10.000 броя туристи на ден в зависимост реализираната обща площ от избран проект от комплекс (РЗП), и в зависимост от стратегическо разположение в близост до конкретен град с туристически комплекси от налична леглова база към момента.

Целта на проекта е да оползотвори налична леглова база неизползвана 8-9 месеца извън летният сезон в един черноморски и друг курорт, и чрез надграждане и изграждане на нова леглова база в бъдеще в близост до аквапарка и да се генерира постоянен поток от 600 000 до 1 200 000 потенциални туристи за година в бъдеще в срок примерно до 10-12 години в зависимост от спецификацията и РЗП на самият реализиран комплекс по проект като концепция.

Проектът е мащабен и напълно иновативен за България, подобна концепция “четири сезона" от години се прилага в Германия (Tropical Islands), Румъния ( Терме Букурещ), Гърция, Полша, Латвия, Франция (Аквапарка Aquaboulevard), Япония и даже в Норвегия (Pirbadet Waterpark) на брега на самото море от мащабни закрити басейни и СПА комплекси.

До сега подобна мащабна концепция не е прилагана в България за целогодишен туризъм, много малко хора в България са посещавали или запознати с концепцията на подобни работещи курорти и закрити комплекси в Европа, жалко че такива подобни от години няма в България. Определено тази нова концепция за България до момента на своята реализация за първи път тук ще буди напълно разбираемо в гражданите и лицата, който не са експерти - скептицизъм, неразбиране или даже пълно отричане, независимо, че проектът има изключително голяма доходност от ROI=15% и генерира много голям поток турист целогодишно.

Размерът на инвестиция е приблизително 45 милиона евро за комплекс нужен примерно за мащабите на град от типа Варна, един черноморски град, при наличната леглова база днес в курортите, налична като в “Св. Св. Константин и Елена", “Златни Пясъци", “Албена" и “Камчия" .

Като инвестицията се планира да бъде изцяло чрез ЕС финансиране (изцяло безвъзмездно финансиране), ако бенефициента към Европа е голяна община със свой терен от даденост или стар комплекс за модернизиране, желателно и наличен сондаж в минерален извор.

Нужно е само едно днес проектът да стартира в България - подкрепа от Община Варна и кандидатстване още през 2019 година към Брюксел по ЕС програми налични в СНЦ “КЧИЗ" с цел разработка на конкретен работен проект от комплекс и в цел получаване на одобрение за базова финансиране (безвъзмездно финансиране) за строителство - заявено и планирано в програмен период ОП 2020-2027.

Проектът, разработен от СНЦ “КЧИЗ" за град Варна, в пълна степен покрива изискванията на задание 2: при реализация да покрие в пълно натоварване свободната леглова база в региона на Варна извън туристическият сезон, заложено в стратегията за развитие на Община Варна 2014-2020, което от години е цел и дългосрочна мечта на Община Варна и на кмета г-н Иван Портних за град Варна", обясни инж. Ников.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.05.2019 г.
0
 
 
Това е най-великата глупост, която можеш да прочетеш. Имах наглостта да ги питам как точно смятат да доведат по 10хил туристи на ден, ако Варна има капацитет за 9000, а комплексите надали ще стоят отворени, заради единия аквапарк. И как точно ще водят по 1,2млн туристи на година, ако за 2018 България е била посетена ОБЩО от 4млн туристи.... И защо Аквахаус не води толкова туристи, при положение, че там е пълно всеки ден..... ...и ме блокираха... Няма проект, който да е на 100% финансиран от ЕС! Няма и как общината да даде терени за частен проект. Всичко е една голяма измислица....
Aнонимен
на 30.04.2019 г.
0
 
 
дали някой е абсолютно откачил, преди да са оправени най-важните неща в страната, за които предимно няма пари, като инфраструктура, болници, заплати, пенсии, законодателство, честност, морал, работни места, индустрия и мн.д. Тикви бяха и тикви си остават някои.
Aнонимен
на 26.04.2019 г.
0
 
 
Отнеха ни пълноценно да ползваме естествената плажна ивица, а сега ще правят изкуствена.Няма лошо,но нека да се изчисти от заведения плажа на Варна, и да се подържа плажната ивица.
Aнонимен
на 25.04.2019 г.
0
 
 
и като се събудили били с отвити крака един стадион не могат да завършат между блоковото пространство и в кварталите тъне мръсутия и дупки те Аква- парк ще правят естествено пак се прави за чужденеца на кмета не му пука за гражданите на града
Aнонимен
на 25.04.2019 г.
0
 
 
Идеята е хубава,но на чия земя ще го направят?Други дюни ли ще се разровят или земеделска земя,а може би ще се изсече гора..
Aнонимен
на 25.04.2019 г.
+1
 
 
В Бавария и района на Мюнхен има няколко подобни целогодишно функциониращи :-) с естественна растителност! Истински водни паркове! С подвижни покриви с детска отделна увеселителна част, воден бар , релаксови зони с легла като домашна обстановка и библиотека от книги и списания, огромни СПА участъци със всевъзможни процедури, водни спортни съоръжения и т.н. Изглежда като малък град! Забравила съм колко беше само броя на шкафчетата в съблекалните но нещо от рода на 6000 бр. В женската част! Отделно си имаше и будоари за жените с гримьорни кътове, салфетки, сешоари и всякакви удобства. И нещо съществено, НЕ ТЕ ПРЕТЪРСВАТ на ВХОДА за ВОДА или ХРАНА какъвто е българският обичай по аквапарковете! От ОБИСКА обаче трябва да се срамувате драги бълг. собственици!
Aнонимен
на 25.04.2019 г.
0
 
 
Чакай да позная... Ще се направи на общинска земя, а собственик ще стане една групировка (също като схемата със стадиона)?
Aнонимен
на 25.04.2019 г.
+2
 
 
Ако го направят ще е страхотно, била съм в подобно в Дания (Лаландия), хората пътуват по стотина километра и изкарват цял ден там. И за децата и за възрастните е страхотно. Дано да го направят!
+2
 
 
Доколкото виждам, проекта наистина е много добър. Едно такова нещо би привлекло много туристи в града, тъй като би било уникално за страната ни. Изкуствен плаж - звучи добре, ще привлича туристи извън сезона със сигурност.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: