Уникален творчески проект насърчи деца от малцинствата край Варна да мислят креативно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:37 / 02.02.2024
1150
Проектът "Културният свят достига до всички" на сдружение "Наш свят" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Синдел провокира деца и млади хора от малцинствата да мислят креативно, стана ясно на заключителна пресконференция, предаде репортер на Varna24.bg. Заниманията с изкуство бяха изключително полезни за децата и младите хора от малцинствата. Изкуството във всичките му форми ги провокира да мислят, да задават въпроси и да търсят отговори, направи ги по-уверени и целенасочени, щастливи, че им се предостави възможност за изява и работа по реализация на техни  хоби интереси, съобщиха на пресконференцията във Варна от сдружение "Наш свят".

Проектните дейности създадоха условия на участващите 109 деца и ученици да излязат от рамките на стандартното мислене, да  намерят повече алтернативи за показване на възможностите си пред публики. Изкуството насърчи младите участници да преживяват света по един дълбок и нюансиран начин с организираните работни ателиета - по театрално майсторство, ораторско изкуство и поезия, музика и сценични танци, изработка на костюми и декор, фотография и приложни изкуства. Участието им в пътуващия фестивал "Моят свят е и твой" с гостуване в град Шабла и село Аврен, както и в село Синдел, не само ги обнадежди, че могат, но и подкрепи в желанието им да се изявяват на сцена. Културните продукти, създадени в ателиетата, участваха в изложбата по проекта, която се проведе бе в залите на Радио Варна и помогна на участниците да се почувстват като творци, да си отговорят на въпроси за своето място в живота и как могат да  сбъдват мечти си.

Проектът с приложената културна интервенция подпомогна ползвателите и в образованието им, и в професионалното им ориентиране към професии, свързани с изкуство, продължаване на обучението, а не прекъсване и напускане на училищната среда. Ако това са качествените резултати от дейността, то количествените се изразяват в: обучени 109 роми в знания и умения, свързани с култура и изкуство, 5 културни дейци, в лицето на съвременните артисти и експерти от културната област, наети от проекта като експерти, обогатиха представите си за етническото малцинство роми и откриха деца със заложби и потенциал за развитие, както и  обучиха 5 учители за изпълнение на творчески конкретни задачи за всяко ателие. Натрупаният опит от проекта ще намери отражение в учебната дейност. Изработени са 12 костюми, описани са 2 варианта на декор за крайния спектакъл, научени са да рецитират 36 деца, открити са 17 музикални таланта и обучени на солфеж 40 деца. С 65 деца са работени театрални етюди и приготвен театрално-музикален пърформативен спектакъл "Аз съм - Аз мога" като краен културен продукт.Създаденото училищно радио и  редовните радио предавания ще подпомогнат за популяризиране на възможностите на младото поколение в община Аврен. Общината вече има местна ученическа медия, което е не само новост, но и надежда за промяна на нагласи и утвърждаване на ново начало в интегрирането на образование и култура в училищната система, обобщиха от сдружение "Наш свят".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).