Уникална изложба за билколечението показва Музеят по история на медицината във Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:34 / 22.03.2024
2247
Изложбата "Materia medica“, посветена на лечебната сила на природата, може да бъде разгледана в Музея по история на медицината. Съвместната експозицията е дело на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките в партньорство с Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Автори на изложбата са гл.ас. д-р Мария Христова Пенкова и гл.ас. д-р Росен Гацин.

Посетителите на музея могат да се запознаят с ползите от най-популярните билки, събирани по нашите земи. С 10 табла на български и английски език е направена ретроспекция на най-ранните писмени сведения за приготвянето на лекарства от растения. Авторите са подготвили детайли от първите фармакопеи. Представени са факти за ароматните масла и растенията, от които се извличат, както и за мехлемите, направени от тях, а също и за корените, семената и билките в древността.

Името на изложбата е инспирирано от най-старата намерена фармакопея на гръцки език "Materia medica“, в превод "Върху лечебния материал“, написана през 77 г. сл. Хр. от гръцкия военен лекар Педаний Диоскорид.

Любопитни са данните, представящи най-стария славянски медицински текст – "Цяровете на Св. Козма“, част от "Псалтира на Димитър Олтарник“. В него са показани рецепти срещу различни болести и съвети за лечение на оток, тежест в стомаха, ухапване от бясно куче или вълк, инфектирана рана, счупен или навехнат крак, простуда, лекувани изцяло с природни отвари.

Специално внимание в експозицията е отделено на празника Еньовден като апогей в честванията, посветени на лечебната сила на природата у нас.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец септември в Музея по история на медицината на ул. "Параскева Николау“ 7.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).