Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникална находка тъне в забрава, лиши варненци от двора им, разкопки пропукаха къщата им
Автор: Пламена Николова 08:33 / 04.04.2019Коментари (0)6073
За сложна ситуация,в която се намират от 40-години варненци, живеещи в центъра на града, научи Varna24.bg.

С медията ни се свърза Стефанка Чехларова, наследник на фамилен имот на ул. "Проф. Асен Златаров" 4. Преди 40 години багери нахлуват в двора на къщата и разкопават, тъй като под имота лежи част от стената на древния Одесос. Заради изкопните работи къщата на семейството започва да де пропуква и в годините хората са принудени да влагат непрестанно средства и нерви в укрепването й. В същото време уникалните находки стоят обрасли в бръшлян и бурени. Така археологическите забележителности от една страна стоят скрити от погледа на туристите в задния двор на имота, а  в същото време хората са лишени от възможността да ползват двора си. Ето и част от писмото на г-жа Чехларова, изпратено до медията ни:

"Вашия сайт Varna24.bg има публикации за новите археологически находки, появили се при  разкопките около ремонта на ул. "Цар Симеон I" във Варна. Като човек,  който се интересува от история и археология и се радва много и оценява значението на тези открития, Ви поздравявам за тези Ваши статии,  придружени със снимки и видео, и Ви благодаря!

Заедно с това много искам да Ви кажа някои неща, свързани с разкопки около същата крепостна стена, която сега се разкрива, извършени преди повече от 40 години.

Аз живея на ул."Проф. Асен Златаров" 4 от 35 години в наследствена  къща, построена от моя дядо през 1929 г. на мястото, където е имало  по-стара къща на моя прадядо. Това е малка улица, която е сменяли името си през годините, и е първата перпендикулярна на ул."Цар Симеон I" улица, ако тръгнете от  пл. "Независимост" в посока към ЖП гарата. Или точно зад магазин "Ню Йоркер".

През 1976 или 1977 година някой открива, че под дворното място има ценни археологически находки и се предприема нещо ужасно за моето семейство, нещо напълно незаконно и опасно. Без никакви предварителни процедури, някой идва и разкопава много дълбоко нашия двор, заедно с част от съседните дворове.

Аз все още не живеех в къщата, но знаех какво става. Този двор е вътрешен, откъм северната фасада на сградата. Беше открита някаква важна част от крепостната стена на древния Одесос, вероятно същата стена, която сега бе открита по улица "Цар Симеон I и в градинката пред ДЗИ. 

Ние незаконно бяхме лишени от нашия двор, от нормален подстъп към входа откъм северната фасада, и най-лошото - бяха подкопани основите на нашата къща, поради което тя се пука и този процес продължава и до днес! А този дълбок изкоп няма и никакво оттичане на дъждовната вода!

Смятам, че има начини при тези разкопки да се възстанови нашият двор, като крепостната стена бъде запазена, да се укрепят основите на къщата и да се извършат всички необходими дейности. Това са мнения на специалисти, с които ние сме се консултирали многократно през годините. Такъв специалист беше и моят баща.

Но защо Ви пиша всичко това? Повод ми даде най-вече заглавието на едната статия, в която пише, че археолозите са във възторг!

Чудесно, но къде е техният възторг, що се касае за разкопките в нашия двор? Знаете ли, уважаема редакция, че този огромен изкоп, ценните находки, се е превърнал в едно бунище. Пълно е с всякакви боклуци, развъждат се червеи, бръмбари и др., които понякога влизат в къщата.

Растителността напълно е скрила крепостната стена. Никой за толкова много години не е дошъл да почисти, да направи археологическите разкопки достъпни за хората. Никой!

Единственото хубаво нещо са дърветата, които пораснаха и птиците, които кацат по тях и ни радват.", сподели г-жа Чехларова.

Директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко коментира за Varna24.bg, че е запознат с проблема, но музея не е институцията, която може да предприеме каквото и да било в тази ситуация. Той допълни, че при тях се съхраняват само движимите паметници, а недвижимите находки са държавна собственост, а грижите за тях са вменени на Община Варна. 

По този повод Стефанка Чехларова призова експертите от Община Варна да предприемат мерки за решаването на казуса.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: