Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникална за Балканите стая за парентерално хранене оборудваха в "Св. Анна"
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 18.09.2015Коментари (0)3016
Първият по рода си за Балканския полуостров и България център за парентерално или венозно хранене бе оборудвана в обновеното отделение по Анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ "Св. Анна", предаде репортер на Varna24.bg

Това ще спаси от "гладна смърт" хора с тежки коремни операции, хора с тежки стомашни заболявания, или с изгаряне на хранопровода, които не могат да се хранят по естествен начин. 

"Тези пациенти биват изписвани от болницата след операцията и изпадат в една безтегловност, тъй като те не могат да се хранят, а досега нямаше структура, която да ги поеме и да ги научи на този метод", коментира д-р Валентин Власаков, началник на отделението по Реанимация в МБАЛ "СВ. Анна". 

Стаята е оборудвана с помощ от Министерство на здравеопазването и частни фирми. На този етап няма официална статистика колко души от Варна и областта се нуждаят от подобно захранване. В страната са регистрирани 80 пациента с подобни нужди, но според д-р Власаков цифрата е многократно по-голяма. В Чехия имало дневно 300 човека с подобни потребности, които биват обслужвани в подобни кабинети. 

"В момента се оформят стандартите. Надяваме се на субсидия от Министерството на здравеопазването, тъй като това е един дълготраен проект. Тези хора се връщат у дома и там продължават да се хранят по този начин. Такава пътека няма по здравна каса, но се надяваме да ни бъдат осигурени съответните средства за това нещо. Идеята е между 5 и 10 дни да трае престоя на пациент, който се нуждае от венозно хранене. Тук те ще се научат да управляват тези помпи и тези сакове, в които са храните. Като изкарат 5-6 месеца пациентите се връщат към нормалното хранене, но през това време трябва някой да им помогне, за да могат да го преживеят. В чужбина има такива хора, които нощно време си пускат в системата храната, на другия ден отиват на работа. Затова сме оформили тази стая като по-светско място. Има голям плазмен телевизор, интернет, комуникации, така че хората могат да работят през това време, в което се хранят", обясни още д-р Власаков. 

С тържествен водосвет на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, бивши и настоящи кадри на Отделението по Реанимация и други гости бе открито модернизираното болнично звено, оборудвано изцяло със средства на МБАЛ "Св. Анна". Инвестицията е на стойност 450 000 лв.

Напълно е реновирана старата сграда, която не е била ремонтирана близо 25 години. Подменени са инсталациите, променен е напълно интериора.

"Всички спешни пациенти на Варна минават през това отделение. Хора, които имат нужда от обдишване или са в септичен шок, в тежък кардиогенен шок, минават от тук. Това са грубо около 900 пациента на година, което е общо взето сумата на другите две големи болници и техните Интензивни отделения. Тук има изключително голям оборот, тъй като тук няма ден и нощ, 24 часа, 365 дни приемаме спешно от Варна и другите окръзи, където липсват част от специалностите, които ние имаме. При нас пристигат пациенти от Търговище, Силистра, Добрич, Шумен. Да не говорим за спешните пациенти, които са чужди граждани с травми от катастрофи и инциденти. Затова този ремонт беше изключително належащ, за да сме на европейско ниво", каза още д-р Власаков.

След като кметът на града Иван Протних преряза лентата на обновеното отделение, специални подаръци бяха връчени на доайена на отделението по реанимация - д-р Власаков старши, баща на настоящият шеф на звеното. Задно с него бе почетена с подарък, който я просълзи, и първата старша сестра на отделението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: