Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникалната Ели Маринова: Трябва да се живее със страст този живот!
Автор: Пламена Николова 10:51 / 23.12.2021Коментари (0)1503
"Трябва да се живее със страст този живот!", заяви за Varna24.bg Ели Маринова. Момиче с много професии, упражнявани едновременно. За всеки близнак от зодията  –  по една. Журналист, работи активно в различни медии в периода 1998 г. 2020 г. През изминалото време рисува и търси различни възможности в изразяването по визуален начин. Магистър по история, пианист, фотограф, стенописец и графичен дизайнер. Родена във Варна през миналия век. Предпочита времето, прекарано сред природата, вместо зад бюро пред монитор. Наскоро Ели откри първата си самостоятелна изложба във Варна, която може да бъде видяна във ФКЦ до края на декември. 

- Скъпа Ели, Господ ти е дал букет от качества, кое от тях е най-ценно за теб и ти помага да бъдеш успешна?

- За първи път си дадох сметка колко многолико същество съм в момента, в който приятелки на дъщеря ми ме попитаха какво работя. А сега де?! И понеже не ме оставиха на мира, докато не обясня, се наложи да започна да изреждам. Тогава се замислих, че целият този букет, за който питаш всъщност е моята палитра на живота. С много боички. Днес топвам от тази, утре от онази. Обединяващото е страстта към всички. Аз не си позволих през всички години от живота си досега да се занимавам с нещо, което не ми дава истинска любов и не идва с отдаденост докрай. Трябва да се живее със страст този живот. Страст в отношенията с близките, страст в работата, страст във всичко. Може да продаваш дини на пазара, но го прави само ако ти носи удовлетворение! Само със страст мога да обобщя под един знаменател  радиоводенето, журналистиката, писането, рисуването, фотографията, пианото и китарата, стенописите и графичния дизайн.

- Рисуваш, пишеш, снимаш, но най-ценната ти черта е голямото човешко сърце, което носиш – пречи или помага това ?

- Колкото повече любов даваш, толкова повече разширяваш съзнанието и сърцето си. Няма начин това да пречи. Няма предел, отвъд който да наситиш сърцето си с любов. Тази, вселенската. Любов към всичко – хора, природа, животни, изкуство, красота. Или идваш такъв на света, или не. Зависи как си възпитан, какво е било детството ти, какво са ти дали като пример родителите, каква е средата ти, доколко искаш да се развиваш и надграждаш. Ние сме социални животни, свързани сме. Не може да обградиш себе си в непристъпна кула от разкош и благоденствие, а у съседа да гори чергата му, приятелят ти да няма какво да яде, а майка ти да живее сама като куче в близкото градче. Не става. Тогава твоето изобилие няма да ти носи щастие. Ще ти дава временно измамно усещане за ѝмане. Но имането не е щастие. С даването идва щастието. Простичко е.

- Наскоро ти откри първата си самостоятелна изложба във ФКЦ, как мина самото откриване? Как се раждат сюжетите за твоите картини? Преживявания, нещо видяно, нещо сънувано или нещо мечтано са те?

- Не е първа изложбата, която е експонирана в момента във ФКЦ. Рисувам от над 20 години и съм правила изложби у нас и в чужбина. Факт е обаче, че в моята родна Варна това е първата изложба, форматирана като такава – с церемония, откриване и правилата на всяка уважаваща себе си изложба. Мина като спектакъл. Водещият Кирил Аспарухов поднесе с присъщата си лекота една непринудена пиеса във вид на диалог и игра. Валеше дъжд, бе студено, улучихме пандемичното лудо време в края на 2021, в което не всеки има зелен сертификат, но фоайето на Фестивалния комплекс бе пълно с приятели, познати и непознати ценители на моето скромно изкуство. Е, прекрасно е!

- Дълги години си работила като журналист, кои са уроците на професията?

- 23 години. До миналата 2020. Обичам тази професия. Минах през вариациите ѝ като радиоводещ, редактор и пишещ журналист. В телевизията пожелах да съм само рамо. Не харесвам самопоказването. Затова избягвах екрана. Не е моето нещо. Затова пък Варна познава гласа ми от невидимия и видим ефир. Журналистиката е мъдра професия. Свободна. Трябва да е свободна. Познавам я от кухнята ѝ от 1998 г. Знам колко чиста бе тогава. В днешния вариант е по-различна. Затова се оттеглям засега. И защото в родния ми град към момента няма нито едно частно радио, телевизия и вестник.

- Наскоро ти успя да зарадваш малките пациенти в онкоотделението на УМБАЛ "Св. Марина“ с прекрасни анимационни образи, какво беше чувството, докато рисува именно там?

- Много не ми се говори затова. Знаеш ли защо? Считам, че когато човек стори добро, той трябва да замълчи. Ако види добро, сторено от другиго, нека каже, нека разгласи – да се чуе, да се види, да се множи. Но стореното лично добро е редно да стане тихомълком. И все пак. Рисувах и пак ще рисувам в идните дни. Оказа се, че моите рисунки са имали чудодеен ефект върху настроението на дечицата в отделението. Помолиха ме да порисувам още и ще го сторя безвъзмездно, от сърце и с любов. Това отделение не е първото място за деца, на което рисувам. Считам, че човек трябва да сее добрина и светлина от ръцете, сърцето и душата си. Затова сме тук.

- Имаш две прекрасни деца, кои са най-важните неща в живота, на които държиш да ги научиш?

- На Джаки Кенеди е репликата, че ако не възпиташ добре децата си, в общи линии няма значение какво друго си правил в този живот. Права е била. Децата идват чисти и човечни. Ако не им пречим да са добри и с отворени сетива, те ще следват мисията си на тази земя. Едното ми дете вече показва покълналите семена на човещината, с която съм го закърмила. Другото сега се учи. Емпатия, доброта, съпричастие, интуитивност, силна връзка със земята, любов към животните и умения да разпознават вътрешния си глас във време, в което нищо дочуто по телевизията не ти е гарантираната истината. Истината е, че децата правят това, което виждат от родителите си, а не това, което им казваме, че е редно да правят. Не може да чуят урока ти. Важно е да се научат навреме да казват "Не!". Това е един от най-големите уроци. Повтарям им го. Важно е да разпознаят какво им се прави със страст и веднъж открили го, да вървят по пътя към него. Всички имаме знания в клетките си и ако умеем да разчитаме вътрешния си глас и запазим хармония, няма нещо, което може да ни извади от равновесието на живота.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: