Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникално! Варна и Шумен стартираха общ проект "По пътя на вярата и буквите"
Автор: Димитър Щерев 15:53 / 05.04.2024Коментари (0)1216
©
В 10 часа тази сутрин в залата на музея в Националния историко-археологически резерват Плиска, областните управители на Варна и Шумен - проф. Андрияна Андреева и проф. Добромир Добрев, подписаха споразумение за партньорство между двете администрации. Каузата, която обединява двете институции, е "Популяризиране на туристически обекти и дестинации, подкрепа и опазване на културно-историческото наследство на територията на областите Шумен и Варна“.

Малко по-късно пред Голямата базилика - религиозно-дворцовия комплекс, край Националния историко-археологически резерват Плиска, двамата областни управители представиха първия от съвместните проекти - "По пътя на вярата и буквите“.

"Давам си сметка, че сме на свещено място – първопрестолната българска столица Плиска и дом на българската азбука“, каза в обръщението си към медиите професор Андреева. "Безценни са духовните послания на буквите, закодирани в Кирилицата и вплетени в културата, науката, в изкуството и светогледа на българите. И вярвам, добави професор Андреева, че повечето от нас, днешните хора, разбираме, че буквите от родната азбука, словото, което ни дава смисъл, вяра и път са от малкото светини, които ни обединяват.“

Именно единението е това, което събира двете институции и дава смисъл на общите ни проекти. Проекти, които вярваме ще отворят нови пътища към вярата, че може да пазим, до почитаме и да представяме пред света огромното културно-историческо и духовно богатство, родено по тази земя.

"Пътят на вярата и буквите“ е проектът, който ще започне именно от Плиска - знаково за целия християнски свят място, ще премине през Двора на кирилицата, за да отдаде почит пред единствения паметник на светите братя в целия Североизток и ще ни отведе към Ранносредновековният манастирски комплекс "Света Богородица“, открит край Варна през далечната 1921 година.

Целта на подписаното днес Споразумение за сътрудничество е знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона. 

Документът предвижда двете институции да обменят информация, да бъдат реализирани и координирани съвместни инициативи, тематични събития и дискусии за развитие на туризма в общините на областите Шумен и Варна. Ще се оказва съдействие и ще се подпомагат дейности и проекти в областта на туризма и опазване на културно-историческото наследство на територията на двете области, осъществявани от различни организации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: