Уникално място във Варна пази спомените от соца в мега колекция, посетители плачат от умиление

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:30 / 24.05.2018
22236
Варна е единствения град в страната, който има уникален Ретро музей с огромна колекция, разположена на 4 декара площ, предаде репортер на Varna24.bg.

През 2015 г. на дата, знакова за десетилетията, на които е посветен - Деня на труда 1 май, музеят отваря официално врати. От тогава до днес автомобилите, пазени тук са 64 вече, сподели собственикът на уникалната колекция Цветан Атанасов.  

Музеят включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как живееха българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.

Първият в България музей, разположен в мол, заема площ от 4000 кв. м. в един от най-големите варненски търговски центрове. В музейната експозиция най-ярко блести колекцията от над 60 автомобили от епохата с марките "Волга“, "Москвич“, "Шкода“, "Трабант“ и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях са изложени и популярните на времето мотоциклети "Симсон“ и "Балкан“. Звездата на ретро автосалона в музея е класическата "Чайка ГАЗ-13“, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. Всички превозни средства са абсолютно нови и поддържани като на витрината на магазина през онези далечни години. 

Специален акцент в колекцията на музея, които са отделени вече в отделно помещение като самостоятелна сбирка, са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев. Сред най-новите шедьоври в музея са образите на Криско, Фики и Тони Стораро, Бойко Борисов и Христо Стоичков. Предстои и примата на българската естрада Лили Иванова скоро да обогати колекцията. 

Стотици благодарствени послания са оставени в книгата за отзиви към двата музея. Много от посетителите излизат със сълзи на очи след разходката в миналото.

За съжаление обаче варненеци сякаш недооценяват богатството, което имат, коментира с огорчение стопанинът на уникалното място.

Какво още сподели Цветан Атанасов за Varna24.bg - вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).