Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникално за страната: Робот участва в операция във Варна
Автор: Пламена Николова 14:30 / 22.01.2021Коментари (0)2996
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация "da Vinci Fluorescence Imaging Vision“. Апаратурата е закупена по проект BG05M2OP001-1.002-0010 "Център за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Високотехнологичната операция се извърши с помощта на последното поколение роботизирана система Da Vinci Xi, a използваното багрило дава възможност за перфектна визуализация на анатомичните структури, както и техните анатомични особености спрямо конкретния клиничен случай. Операцията бе извършена върху пациент на 70 г. с рак на възходящото дебело черво. Тя бе с продължителност 3 часа, като общата кръвозагуба на операцията бе съвсем малка – около 200мл.

Благодарение на тази уникална и иновативна системата, хирургът буквално може да се "потопи“ в оперативното поле. Широкоъгълната визуализираща система  осигурява голямо оптично 3D HD увеличение, благодарение на което зрението възприема  дълбочината на оперативното поле, чрез ясно видимите тъканни равнини, отдиференцирайки се структурите и ясно ориентиране в анатомията.

Firefly системата е базирана на флуоресценцията, която използва близка до инфрачервената технология, която може да бъде визуализирана от единствената по рода си ендоскопска камера на робота Da Vinci Xi. Тя е предназначена да осигури ендоскопски видими и близки инфрачервени флуоресцентни изображения в реално време. Firefly системата дава възможност на хирурзите да извършват минимално инвазивна операция, използвайки стандартна ендоскопска видима светлина, за визуална оценка на съдовете, кръвния поток и свързаната с тях перфузия на тъканите и поне един от основните извънчернодробни жлъчни пътища, общ жлъчен канал и общ чернодробен канал, с използване на близки инфрачервени изображения. Тази система има широко приложение в коремната хирургия, тъй като освен за операции на дебело черво, може да се използва и при жлъчно-чернодробни операции, по време на които е необходимо да се извърши интраоперативна холангиография (визуализиране на жлъчните пътища).

Благодарение на минимално инвазивната хирургия се осигурява извършването на големи по обем операции в коремната кухина, чрез малки разрези на коремната стена. Това намалява общата кръвозагуба и травмата, което води до по-бързо възстановяване и връщане към нормална физическа активност на пациента. Още същия ден или на следващия ден пациентът може да бъде вдигнат на крак и да започне по-бързо своя възстановителен период. Благодарение на внедрената вече в ежедневната работа роботизирана система Da Vinci Xi и системата за флуоресцентна визуализация, се дава възможност за възможно най-детайлно извършване на оперативната интервенция с точност до милиметър. Подобряват се също така и онкологичните резултати, поради точната локализация на лимфната система и последващата лимфна дисекция.

МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина“ вече подготви 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия.

Екипите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: