Урокът от големите бедствия се оказа ненаучен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:00 / 20.06.2016
3868
Урокът от големите наводнения в България преди 2 години се оказа нанаучен. Затлачени дерета, неукрепени канали и речни корита се оказаха причина и за повечето бедствия през последните месеци, сочи равносметката.

Най-красноречивият пример е община Варна, където през 2014 г. се случи най-опустошителното бедствие. Драмата този път не бе в квартал "Аспарухово", а в село Константиново. Събитията в средата на май се стекоха по идентичен начин, този път за щастие без жертви - валя продължително, нивото на затлаченото селско дере се вдигна, вълна тръгна по улиците, помете автомобили, мостове и цялата околна инфраструктура. Кметът Мариана Полихронова съобщи, че каналът е бил чистен след трагедията в "Аспарухово" и след това е бил изоставен от община Варна. Съоръжението се е нуждаело и от разширяване.

През тази пролет преляха Янтра и притоците й в района на Габрово, а се оказа, че и там последното голямо чистене се е състояло след наводненията преди 2 години. Местните власти признаха, че големи участъци от коритата са обрасли с храсти и дървесина. Подобен е и проблемът в карловското село Дъбене, където водата заля къщи и улици преди седмица. Местни хора споделиха, че е трябвало да се укрепи коритото на река Мъртвица.

Непочистени канавки наводниха през май и врачанското село Нивянин. Същата бе причината и за наводнението в бургаското село Ливада по-рано. От затлачването на дерето край Хуманитарната гимназия, което преди 2 години направи огромни поразии, се оплакаха и жители на Добрич.

Междувременно тази събота в "Аспарухово" се състоя протест под надслов "2 години забравени". Около 200 души шестваха по улиците на квартала и спряха пред районното кметство, където поискаха оставката на кмета Калина Белмезова. Недоволството е породено от факта, че дерето на улица "Горна Студена", където се случи трагедията, отново е замърсено - по него "цъфтят" дървета, треви, има и боклуци. "Нищо не се е променило. Дерето е същото като преди 2 години. При всеки по-силен дъжд се пълни, живеем в непрекъснат страх", споделиха хората. Те негодуваха и от факта, че все още няма осъдени, разследването е в девета глуха. Белмезова заяви, че ремонтът с пари по европейския фонд "Солидарност" се бави, защото обществената поръчка е обжалвана от участник в конкурса. Със събраните дарения пък били купени 3 жилища, като предстои купуването на още 2 за семейства, останали без дом.

Източник: в. Сега


Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).