Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Условни присъди на семейство от Девня за притежание на наркотици и цигари без бандерол
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 13.12.2021Коментари (0)1206
©
Апелативен съд – Варна потвърди произнесените от Варненския окръжен съд условни присъди спрямо съпрузи, предадени на съд за държане с цел разпространение на наркотични вещества и на цигари без бандерол, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд- Варна.

Филип Ф. и Пенка Ф. са били признати за виновни, че в съучастие на 10 март 2020 г. държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 6,56 гр марихуана, 5,78 гр амфетамин и 3.04 гр метамфетамин. Общата им стойност надхвърля 288 лева. Вината им е призната и по второ обвинение – че като съизвършители държали акцизни стоки без бандерол – различни видове цигари на стойност над 987 лв. Наказанието на Филип Ф. е в размер на 2 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 4 години и глоба – 5 000 лв. Наложеното на Пенка Ф. "лишаване от свобода“ е отложено с 3 години.

Обжалвайки присъдата на първата инстанция, подсъдимият поиска намаляване на наказанията, а съпругата му помоли да бъде оправдана. Апелативната прокуратура пледира за потвърждаването на присъдата.

По делото е установено, че подсъдимият мъж се снабдявал с наркотични вещества, които след разпределяне на дози били продавани от семейния дом. С дейността се занимавал основно съпругът, докато жената го правела в негово отсъствие, но със съгласието му. Клиентите се обаждали предварително по телефона, след което идвали в къщата и купували пакетче с марихуана или амфетамини.  Чрез оперативна информация и използване на специални разузнавателни средства, дейността станала известна на МВР. На 10. март 2020г. била проведена специализирана полицейска операция. Иззети били множество празни полиетиленови пликчета и такива, съдържащи марихуана или бяло вещество. Намерени били множество цигари без бандерол от различни марки.

Първоначално към наказателна отговорност за наркотиците били привлечени пет души, но трима от тях сключили споразумения. Филип пред първата инстанция е признал вината си, но е отрекъл съпругата му да е знаела и да е участвала в престъпната дейност. Тази позиция Апелативният съд прие като защитна теза, опровергана от доказателствата. За участието на жената говорят информацията, събрана чрез СРС и намерите в портмонето и леката й кола наркотични вещества. Съдът изключи възможността наркотичните вещества да са държани за лични нужди. В хода на делото е изяснена водещата роля на съпруга. Цигарите също са били в общия им дом.

Съдебният състав отчете, че двамата подсъдими са с чисто съдебно минало, упражняват общество-полезен труд и са на сравнително млада възраст. Настоящата инстанция е солидарна със становището на Варненския окръжен съд, че държането на три различни вида наркотични вещества утежнява наказателната отговорност. Правилен е и изводът, че не е необходимо двамата да изтърпяват ефективно определените им наказания "лишаване от свобода“.

С тези мотиви съставът на Апелативен съд – Варна стигна до извода, че присъдата на първостепенния съд е правилна, законосъобразна и справедлива.

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: