Утвърдиха номинациите за награда "Варна"

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
12:40 / 10.05.2019
2362
Голямата награда "Варна“ в областта на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа "Проф. Марин Чонев“. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени номинациите за награда "Варна“.

В раздел "Литература“ отличието е за Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат. В категория "Изобразителни изкуства“ приза ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение "Дедал".

В раздел "Театър“ има три номинации. Колективната награда ще вземе екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" за постановката "Драконът“. Индивидуалните отличия отиват при Веселина Михалкова за изпълнението й в премиерните постановки "Телефонът на мъртвеца“ и "Магьосническо езеро“ и при Пламен Георгиев за ролите му в "Да пееш под дъжда“ и в "Бащи, лъжи и още нещо“.

Три номинации има и в категорията "Танц“. Награда "Варна“ ще получи Ансамбълът за народни песни и танци "Одесос“ при ОД на МВР – Варна, който тази година празнува 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младите хора.

Отличието в раздел "Музика“ е за Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ "Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи. Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел "Архитектура“ за приноса му в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Колективната награда в категория "Опера“ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители в мюзикъла "Да пееш под дъжда“. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла "Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

В категория "Кино“ победители са "4 френдс студио“ за куклената им анимация "Вълшебното копче“ и филма "Тайната на Пипин“, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция "Репетиция“ по БНТ2.

В раздел "Журналистика“ награда ще получат Доно Цветков – автор на предаването "Може би ДА“ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

По традиция награда "Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).