Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Утвърдиха номинациите за награда "Варна"
Автор: Стоян Маджиров 12:40 / 10.05.2019Коментари (0)2327
©
Голямата награда "Варна“ в областта на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа "Проф. Марин Чонев“. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени номинациите за награда "Варна“.

В раздел "Литература“ отличието е за Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат. В категория "Изобразителни изкуства“ приза ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение "Дедал".

В раздел "Театър“ има три номинации. Колективната награда ще вземе екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" за постановката "Драконът“. Индивидуалните отличия отиват при Веселина Михалкова за изпълнението й в премиерните постановки "Телефонът на мъртвеца“ и "Магьосническо езеро“ и при Пламен Георгиев за ролите му в "Да пееш под дъжда“ и в "Бащи, лъжи и още нещо“.

Три номинации има и в категорията "Танц“. Награда "Варна“ ще получи Ансамбълът за народни песни и танци "Одесос“ при ОД на МВР – Варна, който тази година празнува 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младите хора.

Отличието в раздел "Музика“ е за Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ "Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи. Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел "Архитектура“ за приноса му в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Колективната награда в категория "Опера“ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители в мюзикъла "Да пееш под дъжда“. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла "Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

В категория "Кино“ победители са "4 френдс студио“ за куклената им анимация "Вълшебното копче“ и филма "Тайната на Пипин“, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция "Репетиция“ по БНТ2.

В раздел "Журналистика“ награда ще получат Доно Цветков – автор на предаването "Може би ДА“ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

По традиция награда "Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: