Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Увеличава се броят на болните от рак във Варна! Всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 04.02.2015Коментари (0)7295
© Varna24.bg
Всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак, съобщи управителят на "Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД проф. Д-р Георги Кобаков.

И изминалата 2014-а година затвърждава тенденцията за увеличаване на броя на пациентите с онкологична диагноза, въпреки че данните все още не са окончателни. По предварителни данни обаче е ясно, че и тя ще сложи още около 10-11 процентов ръст при новооткритите случаи спрямо предходната година.

През 2013-а година регистрираните пациенти с новооткрито раково заболяване са 2152 за областите Варна и Добрич като само за Варна те са 1633. Тези цифри са средно с 11.6 % по-високи от статистиката за 2012-а година, когато новооткритите регистрирани са били 1837 за двете области, а само за Варна - 1395.

Първенството продължава да държи ракът на кожата. През последните години обаче се наблюдава неотменна негативна тенденция за сериозен ръст на случаите на рак на белия дроб - средно с по 12.1% увеличение годишно.

Обикновено ракът на белия дроб не предизвиква признаци или симптоми в най-ранните си стадии. Те обикновено се проявяват, когато раковото заболяване е в напреднала фаза. Симптомите могат да бъдат различни и често се бъркат с тези на други заболявания - кашлица, която не отшумява; промени в хроничната кашлица или "кашлицата на пушача"; изкашляне на кръв дори и в малко количество; недостиг на въздух; болка в гърдите; хриптене; пресипналост; безпричинна загуба на тегло; болки в костите; главоболие.

Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента. Според статистиката на болницата средногодишно новооткритите случаи само на рак на гърдата за Варна са около 250.

Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ - Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. За съжаление обаче се наблюдава и снижение на възрастта на жените, при които за първи път се открива това заболяване. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

През миналата година СБАЛОЗ - Варна работи по няколко такива програми. През миналата година са реализирани 1544 такива прегледи, от които 733 за рак на шийката на матката и 781 - за рак на гърдата. Открити са 11 ракови и 89 предракови състояния, съобщи д-р Светослав Узунов - ръководител на Диагностично-консултативния блок на болницата.

Освен традиционния месец на безплатните прегледи - март, специалистите на болницата бяха ангажирани и по програмата "От любов към жената" на AVON България. Бяха извършени 1200 безплатни ехографски прегледа на жени на възраст от 30 до 49 години в неравностойно положение. В това число бяха обхванати многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания. Три жени бяха насочени за допълнителни прегледи и лечение, за съжаление едната в доста напреднал стадий. Оказа се, че тя не е идвала на преглед не поради невъзможност, а от страх. Кампанията обаче свърши своята работа - показа на жените от целевите групи, че няма нищо страшно или срамно в прегледа и, че, ако го правят редовно, имат шанс да бъдат здрави по-дълго време, съобщи д-р Снежина Янчева - началник на отделението по образна диагностика.

На трето място в статистиката на СБАЛОЗ - Варна, за най-често срещани онкологични заболявания и на първо място сред мъжете е ракът на простатата.

Всяка година при между 3500 и 4000 мъже се открива рак на простатата. Европа се диагностицират 2,6 милиона случая. Той представлява 11% от всички случаи на рак сред мъжете. Смята се, че близо 80% от мъжете над 80 години имат рак на простатата. Ръстът в последните години, след като през 2011 г бе регистрирано двойно увеличение на регистрираните спрямо 2010-а, е 12%.

Характерно за рака на простата е неговото бавно и подмолно развитие, без почти никаква или слаба, неспецифична симптоматика, което е основната причина много често това заболяване да се диагностицира в късен и напреднал стадий. Затова е особено важно активното търсене, активния скрининг на мъжете над 50 години, дори и при най-малкото подозрение. Семейните лекари би следвало да насочват пациентите от тази възрастова група на преглед при специалист поне веднъж годишно, за да се открива заболяването в ранен стадий, каза д-р Десислав Тасков - онколог-уролог.

Със същия процент на нарастване - около 12, в последните години бележат и онкологичните заболявания на органите на стомашно-чревния тракт. За съжалени, все още новооткритите заболявания са в по-напреднал стадий, което налага сложни и често блокови хирургически интервенции, за да се спаси животът на пациента и да се увеличи периодът на преживяемост. Симптомите, при които пациентът задължително трябва да посети лекар са затруднено преглъщане, повръщане на храната, повръщане на кръв, редукция на теглото, призова д-р Красимир Иванов, началник на отделението по гастроентерология в СБАЛОЗ - Варна.

През последните три години броят на пациентите, които преминават през хирургическото отделение на СБАЛОЗ - Варна нараства непрекъснато и най-сериозен е той при пациентите, оперирани от заболявания на стомашно-чревния тракт. Натоварено е и отделението по Гастроентерология в болницата, през което миналата година са минали близо 1400 пациенти.

Направените през 2014 г. сложни операции са общо 1951, от които малки - 495, средни - 625, сложни - 462 и много (големи) сложни - 369.

Общо преминалите през стационара на СБАЛОЗ - Варна през миналата година са 12 351 души, което е с 386 повече от 2013-а.

СБАЛОЗ - Варна се надява, че пациентите в Североизточна България ще бъдат значително облекчени в лечението си, когато заработи и линейният ускорител. Отворени са вече офертите на кандидатите и в най-скоро време се очаква да бъде обявен победителят в процедурата.

Предстои ръководството на болницата да преработи и дългосрочната профилактична програма, която бе подготвена и депозирана преди две години в община Варна с надеждата администрацията и местният парламент да намерят ресурс за стартирането й в следващите години. Зам.-кметът на община Варна д-р Лидия Маринова обеща, че както всяка година и тази, общината ще бъде партньор на специализираната болница в битката със заболяването на XXI век.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: