Увеличават работните заплати в сферата на социалните дейности от догодина във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:15 / 01.10.2020
1850
Два колективни трудови договори в сферата на социалните дейности и в сферата на културата бяха предписани днес в сградата на Община Варна от кмета Иван Портних,  Васил Василев - председател на СРС на КТ "Подкрепа“, Анна Ковачева - областен координатор на КНСБ - Варна и Веселин Рашев -председател на ИК на Съюза на българските учители. 

"Приветствам добрия диалог с нашите партньори от синдикалните организации, което развиваме и надграждаме в полза на хората. Въпреки кризата и  трудностите, свързани с нея, днес потвърждаваме нашите ангажименти в сферата на културата и на социалните дейности. В началото на годината подписахме и договор, който осигури допълнително финансиране за здравните работници“, заяви кметът Иван Портних. Благодарност за сътрудничеството с Община Варна бе изказана и от представителите на синдикатите. 

В КТД в сферата на социалните дейности е предвидено увеличаване на индивидуалните работни заплати, което да се извършва на базата на постановление на МС и на условия, регламентирани в КТД 2020-2022, като това става  автоматично от датата на влизане в сила на актуализирания размер на минималната работна заплата, като за 2021г. минималният праг е 650 лв. Договорените и действащи към датата на сключване на този КТД размери на индивидуалните основни работни заплати се увеличават с не по-малко от 5 %, считано от 1 януари 2021 г. Страните поемат ангажимент ежегодно да договарят възможност за актуализиране на размера на основното и допълнителните трудови възнаграждения. Гарантира се изплащането на една минимална работна заплата за Световния ден на социалната работа и за коледните празници. Запазва се размерът на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит – 1.5% върху основното трудово възнаграждение, както и размерът на договорените по- високо платени годишни отпуски – 40 дни за специализиран персонал и от 22 до 28 работни дни за останалия персонал. Гарантирани са средства ежегодно от общинския бюджет за обучение на специалистите от социалните дейности.

КТД в сферата на културата препотвърждава условията на предходния от 2018г. Запазват се всички социални придобивки, договорени със синдикатите, в това число по 1 минимална работна  заплата за Коледа и за Деня на българската просвета и култура – 24 май, както и допълнително дни отпуск за служителите с трудов стаж до 5, до 10, до 20 години  и повече години. КТД се  съобразява с единния разходен стандарт, договорен на национално ниво.  По този начин се дава възможност за една добра база, която може да бъде предоговорена и надграждана на местно ниво в културните институции на град Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).