Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Увеличават работните заплати в сферата на социалните дейности от догодина във Варна
Автор: Пламена Николова 17:15 / 01.10.2020Коментари (0)1852
©
Два колективни трудови договори в сферата на социалните дейности и в сферата на културата бяха предписани днес в сградата на Община Варна от кмета Иван Портних,  Васил Василев - председател на СРС на КТ "Подкрепа“, Анна Ковачева - областен координатор на КНСБ - Варна и Веселин Рашев -председател на ИК на Съюза на българските учители. 

"Приветствам добрия диалог с нашите партньори от синдикалните организации, което развиваме и надграждаме в полза на хората. Въпреки кризата и  трудностите, свързани с нея, днес потвърждаваме нашите ангажименти в сферата на културата и на социалните дейности. В началото на годината подписахме и договор, който осигури допълнително финансиране за здравните работници“, заяви кметът Иван Портних. Благодарност за сътрудничеството с Община Варна бе изказана и от представителите на синдикатите. 

В КТД в сферата на социалните дейности е предвидено увеличаване на индивидуалните работни заплати, което да се извършва на базата на постановление на МС и на условия, регламентирани в КТД 2020-2022, като това става  автоматично от датата на влизане в сила на актуализирания размер на минималната работна заплата, като за 2021г. минималният праг е 650 лв. Договорените и действащи към датата на сключване на този КТД размери на индивидуалните основни работни заплати се увеличават с не по-малко от 5 %, считано от 1 януари 2021 г. Страните поемат ангажимент ежегодно да договарят възможност за актуализиране на размера на основното и допълнителните трудови възнаграждения. Гарантира се изплащането на една минимална работна заплата за Световния ден на социалната работа и за коледните празници. Запазва се размерът на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит – 1.5% върху основното трудово възнаграждение, както и размерът на договорените по- високо платени годишни отпуски – 40 дни за специализиран персонал и от 22 до 28 работни дни за останалия персонал. Гарантирани са средства ежегодно от общинския бюджет за обучение на специалистите от социалните дейности.

КТД в сферата на културата препотвърждава условията на предходния от 2018г. Запазват се всички социални придобивки, договорени със синдикатите, в това число по 1 минимална работна  заплата за Коледа и за Деня на българската просвета и култура – 24 май, както и допълнително дни отпуск за служителите с трудов стаж до 5, до 10, до 20 години  и повече години. КТД се  съобразява с единния разходен стандарт, договорен на национално ниво.  По този начин се дава възможност за една добра база, която може да бъде предоговорена и надграждана на местно ниво в културните институции на град Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: