Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уволненият шеф на АГ-то: Обиден съм, но щастлив и свободен
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 29.01.2016Коментари (0)2109
© Varna24.bg
"След като преспах два дни и размислих, установих, че съм обиден за скандалното ми уволнение, но щастлив и свободен!"

Това заяви на специална пресконференция днес уволненият управител на АГ-болница във Варна д-р Радослав Минков, предаде репортер на Varna24.bg

"Никога не съм бягал от отговорност. Ако бях такъв човек още преди година щях да си замина. Исках да си предам отчета за 2015-та година, който показва че болницата е на печалба. 

Работихме в тежки времена, намаляват ражданията в цялата страна. Работихме на лимити. Това е абсурдно. Никога не съм щадял упреците си срещу Здравната каса заради това. Борили сме се срещу касата и абсурдните решения, срещу смъртта, за здравето на пациентите. За съжаление обаче от миналата година не ми беше снета отговорност за управлението през 2014-та година, което беше един шок за мен. Не защото смятам, че съм по-различен от останалите управители, а защото не мога да си обясня логиката на базата на клевети на няколко души от един синдикат да се създаде прецедент. 

Още тогава за мен имаше ясни знаци, че има проблем от страна на голяма част от общинските съветници в отношението. Не ме учуди начина, по който бях освободен преди два дни. След като преспах и размислих, почувствах се много по-добре, много по-свободен и смятам, че от тук нататък ще работя изцяло за своето здраве и спокойствие и добро финансово положение. Защото досега 5 години и половина не беше така. През това време бях натоварен с огромната отговорност към стотици хиляди граждани на Варна, към стотици души персонал, към Общинския съвет и кмета.

Искам от тук нататък да се дистанцирам от целия Общински съвет и Община Варна, за да живея по-спокойно и по-добре. Смятам, че решението на съвета е много добро за мен, за личното ми здравословно, психическо и финансово състояние, благодаря за него. Бях готов на секундата, когато ми поискат оставката да я подам, тя беше написана. Но аз имам отговорност и не мога до оставя болницата в тежък момент. 

Реално се получава, че в годините, когато АГ болница е имала нужда от подкрепа, три апарата сме получили от Община Варна, но всичко друго сме постигнали сами. Убеден съм, че новото ръководство ще управлява болницата още по-добре. Защото новото ръководствоу, избрано с управляващото мнозинство в общината, ще получи нейната подкрепа. 

Аз от миналата година се чувствам като чужд човек в чужда къща. Досега съм спазвал безпрекословно това, което ми е разпореждано от съвета и от кмета. Обиден беше начинът, по който ме уволниха. Прецедент е в трудно време, когато болницата е на печалба, да бъде махнат без основание управителя.

Аз нямам скрупули от това, което съм свършил, съвестта ми е чиста. Ако на предстоящия конкурс се явят мои приятели мога само да им кажа да не се захващат, защото ще си вкарат голям таралеж в гащите. 

Когато на следващия ден след освобождаването ми говорих с Германия и договорих условията и работната си заплата от 7 000 евро се почувствах един наистина щастлив и свободен човек. 

Що се отнася до одита на болницата мога да кажа, че няма безгрешни хора и аз нямам поникнали бели крила на гърба си. Но не виждам и на тези, които ме обвиняват ангелски криле. По-миналата година имаше извършен същия одит  от общината, както и тази година от същите хора. Аз твърдя, че констатациите в двата одита нямат почти никаква разлика. И въпросът ми е защо при предния одит не ме уволниха, ако са смятали че има сериозни проблеми? 

Няма общинско дружество без известни нарушения. Но тази болница миналата година е минала проверка от НАП отлична, без нито една забележка. По сигнали пак на мои доброжелатели мина и проверка на Икономическа полиция и прокуратура без нито една забележка. Всичко това са държавни оторизирани институции, които могат да наказват. 

По-миналата година минахме проверка от Държавна финансова инспекция, това е най-сериозната институция. И констатацията беше, че не са виждали болница с по-изрядни обществени поръчки. Нямаше една забележка. Когато малко след това дойде първата проверка от общината в доклада написаха мними нарушения, които бяха в противоречие с констатациите на Държавната финансова инспекция. 

Още тогава бях дълбоко възмутен, защото за абсурдни неща ми се направиха забележки. Като това, че трябва да имаме пусната поръчка с Енерго-про и ВиК, които са монополисти. 

Няма как да ни обвинят в неспазване на закона и лична договорка, след като са монополисти. Както и за газоснабдяването. Не можаха да намерят финансови злоупотреби, но използваха буквата на закона, за да бъда упрекнат в административни нарушения. Това е обидно. 

На повторен одит от общинта ми беше зададен въпросът защо нямам поръчка с Кръвен център Варна. Коя болница във Варна организира търг за снабдяване с кръв? 40 години тази болница е снабдявана от там с идентична цена за всички. Попитах, ако в Бургас предлагат по-евтина кръв с една стотинка от там ли да вземаме" Казаха - да! Ще си я складирате в камерите! Такава констатация при първата проверка нямаше. Ние нямаме право да съхраняваме кръвни продукти", сподели днес разочарованият д-р Минков. 

Той разказа как миналата година му се наложило да оперира спешно четири жени, които са били в крайно критично състояние. 

"Ако тогава трябваше да спазвам буквално изискванията на ЗОП тези жени щяха да са вече мъртви, а аз в затвора, каза още д-р Минков. 

"Когато постъпвах на работа тук ми беше казано, че най-важното е тази болница да има здрави пациентки и здрави бебета. Да няма смъртни случаи...Това бе основната задача.
За 5 години средната заплата в болницата се е увеличила с 330 лв. Въпреки, че клиничните пътеки не са се увеличили. Направено е много. 

Но това, което прочетох, че ако минела Държавна финансова инспекция болницата щяла да бъде санкционирана със 100 000 лв., а аз с 20 000 лв. Ако баба ми беше мъжка...ама не е ! Аз съм готов да остана тук и да изчакам инспекция на този орган. Не съм съгласен с такива несериозни изявления. Аз в тази болница не съм бил санкциониран за нищо, освен от пожарната с 200 лв. за един оголен кабел на ел. табло.
В крайна сметка си обяснявам своето уволнение с желанието на Община Варна да назначи по-добър управител от мен и нещата да вървят по-добре", каза в заклбючение днес д-р Радослав Минков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: